НОВИНИ

Названо фактори, що заважають зростанню виробництва сиру в Україні

02.06.2022 17:07
hp-hero-quality

Випуск сиру помітно зріс, але подальше збільшення обсягів його виробництва уже під сумнівом. Споживання слабке, не останню роль відіграють надто високі ціни. Про це повідомляє «Інфагро», пише agronews.ua.

«З урахуванням ціни виробників, яку вони пропонують дистриб’юторам або безпосередньо мережам, плюс маржа торговельних мереж — і на полиці вже рідко можна побачити сир дешевше 300 грн/кг. Споживачі за такої ціни сиру все частіше роблять вибір на користь м’ясних продуктів, які подорожчали не так сильно», — пояснюють експерти. 

На експорт сир доводиться продавати значно дешевше, ніж до війни, через значне здорожчання логістики до Казахстану, який досі залишається основним покупцем українських сирів. При цьому експортні ціни на сирний продукт не знизились при такій же логістиці, як і для сиру (дорогій і довгій, через 5 країн). Фактично сирний продукт продається на рівні собівартості.

«Український сир дорогий, а стримувати його здорожчання дешевшим імпортом, як це було раніше, уже не дуже виходить. Ціна закупівлі європейських рядових сирів типу Гауда/Едам зараз приблизно така ж, як і у вітчизняних виробників. Минулого року вона була на 10-15% нижчою.

Але імпорт сиру все одно буде збільшуватись. Слід зазначити, що це єдиний молочний продукт, який ще не вилучено зі списку товарів критичного імпорту», — уточнюють спеціалісти. 

При цьому прогнозується, що подальше зростання виробництва сиру малоймовірне через низький попит і відновлення імпорту.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: