НОВИНИ

Названо дату вступу у дію угод про ЗВТ України з Ізраїлем і Великобританією

31.12.2020 15:02
image (3)

Дві нових угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) України з Ізраїлем і Великобританією вступають в силу з 1 січня 2021 року. Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив заступник міністра економіки – Торговий представник України Тарас Качка, пише agronews.ua.

«У новорічну ніч запрацюють дві угоди про вільну торгівлю – з Сполученим Королівством та Ізраїлем», – написав Качка в Facebook.

Україна підписала Угоду про ЗВТ з Великобританією в 2020 році. Воно передбачає доступ на британський ринок для 98% української продукції, а з 2023 року лібералізує торгівлю ще 2%. При цьому підписаний у четвер документ залишає без змін кількість квотіруемих товарів, хоча по ряду продуктів їх обсяг розширено, пише«Інтерфакс-Україна» .

Угода про ЗВТ з Ізраїлем була підписана в 2019 році. Відповідно до угоди про ЗВТ, Ізраїль скасовує близько 80% ввізних мит для українських промислових товарів і понад 9% – для товарів агросектора. У той же час Україна скасовує близько 70% ввізних мит на ізраїльську промислову продукцію і більше 6% – для сільськогосподарських товарів.

У другомо дописі на Фейсбук Тарас Качка написав про зміну парадигми світової торгівлі.

“Захист клімату, права людини, сталий розвиток – ось нова термінологія світу торгівлі. Глобальна торгова політика перехилилась від комерційного мистецтва домовитись, до старого доброго міжнародно-правового наративу, заснованого на цінностях. Сьогодні Китай і ЄС оголосили про свою угоду про захист інвестицій. Ця угода стала можливою, бо Китай погодився заборонити примусову дитячу працю. Ратифікація відповідних конвенцій МОП відкрила дорогу компаніям з ЄС і Китаю на ринки один одного. Сюди ж треба додати, прямо прописане в угоді між ЄС і Британією взаємне зобов‘язання досягти кліматичної нейтральності до 2050 року. Це зобов‘язання дало можливість укласти угоду без тарифів і квот. І це не короткострокова мінливість кінця року. Це довгостроковий наратив. Мішель Барн‘є вже сказав, що підхід в угоді з Британією стане загальним для ЄС”, – підкреслив він.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: