ВАЖЛИВО

Найближчі два роки стануть вирішальними для агросектору України, – Рафаель Гороян

24.12.2022 11:24
photo_2022-12-23_14-53-58

Найближчі два роки стануть вирішальними для агросектору України. Урожай зернових та олійних культур знизиться до катастрофічних показників, що вплине на економіку не лише нашої країни, а й усього світу. Такі невтішні прогнози дає керівник групи компаній «Прометей» Рафаель Гороян. І від того, наскільки уряд України готовий підтримати вітчизняних аграріїв, залежить існування галузі, повідомляє agronews.ua.

«Від цього залежатимуть світові ціни на пшеницю, ячмінь, кукурудзу та всі подальші коливання в Чикаго. Наразі на це не звертають уваги. Однак позаминулого року ми (Україна – ред.) зібрали 120 млн. тонн зернових та олійних. Навіть більше – ми рухалися до показника 200 млн. тонн. Цього вдалось досягти за 30 років. Нинішнього року показники впали до 60, а наступного року, за моїми прогнозами, буде лише 40 млн. тонн.

Падіння у 300%! Але вся інфраструктура (автомобілі, вагони, порти, елеватори, тощо), все це відточене на 120 мл. тонн. А товару немає!

Що ми матимемо? Очікується обвал у ціні інфраструктурних активів. І різке зростання світових цін на пшеницю, кукурудзу та ячмінь. Добре почуватиметься лише соняшник та соя. Дефіциту цих культур не очікується – вони високомаржинальні культури, їх, як і раніше, сіятимуть.

Однак кукурудзу сіятимуть менш активно. Кукурудзу нинішнього врожаю вже немає можливості ані прибирати без проблем, ані сушити, ані експортувати», – застерігає Рафаель Гороян.

Крім проблем із кукурудзою, на думку керівника групи компаній «Прометей», найближчими роками варто очікувати і на прикру ситуацію з пшеницею. Запобігти їй цілком реально, але діяти слід негайно.

«Це політизована культура – це хліб. Тому саме зараз потрібна термінова дотація з боку держави агровиробникам. Саме зараз, навіть на «вчора». І це треба робити «лайтово», без складних оформлень. Наш, український фермер, середній і дрібний, не дуже любить щось оформляти. У нас така ментальність.

Рятувати агровиробників потрібно зараз. Інакше після закінчення війни ми матимемо світло та відкриті порти, але у нас з’явиться і дефіцит зернових.

Для того, щоб через два роки не довелося спостерігати стагнації та карколомного провалу, потрібна термінова дотація, термінові кредити під держгарантію саме агровиробникам.

Якщо в України не буде агросектору, країна залишиться без валюти. Настане серйозне безробіття. Все це відчутно позначиться на курсі долара і спричинить колосальну інфляцію», – прогнозує Рафаель Гороян.

Щодо майбутнього зменшення врожаю зернових та олійних культур по всій Україні, на думку керівника групи компаній «Прометей», ці прогнози не тільки реальні, а й неминучі.

«Запобігти цьому вже неможливо. Уявіть себе на місці фермера: він посіяв, але зібрати врожай неспроможний – стріляють. Там, де не стріляють, він не може відправити зібране на елеватор (немає сушки, немає світла і т.д.) Та й довезти він не може, бо планував купити солярку по 28 гривень за літр, а зараз ціна різко підскочила до 60-ти. Крім цього, погіршилася ситуація з логістикою.

Навіть вирішивши всі ці проблеми, фермер продає врожай нижче (за ціною – ред.), ніж торік. Що він робитиме? Перестає сіяти. Пшеницю, кукурудзу, ячмінь сіяти економічно не вигідно. Фермер сіятиме тільки соняшник (вже без дорогих добрив), або ж банкрутуватиме і повністю зупинятиме роботу.

Ось така серйозна проблема на нас чекає вже за півтора роки. Трейд до цього часу також впаде, і ми зайдемо у жахливу стагнацію.

Щоб через 1,5 роки цього не сталося, державі набагато дешевше обійдеться допомога фермеру сьогодні – видати кредити. Нехай будуть навіть певні відсотки. Однак неврожай – це набагато катастрофічніше. Держава втратить робочі місця, податки та валюту», – застерігає Рафаель Гороян.

Ще одна проблема, яка потребує втручання на державному рівні – це відшкодування ПДВ, переконаний керівник групи компаній «Прометей».

«Сьогодні трейд має дуже серйозну проблему: держава не відшкодовує ПДВ. Тільки наша компанія «Прометей» має сотні мільйонів на відшкодування понад рік, ще з довоєнних часів. Ми смиренно чекаємо, але це терпіння може закінчитися, бо зараз ПДВ відшкодовують вибірково, та ще й незрозуміло за якими критеріями.

Таке вже було раніше, за часів Януковича, коли задля відшкодування ПДВ приносили «валізи». Однак компанія «Прометей» має свої принципи: ми ніколи нікому жодних хабарів не давали за відшкодування ПДВ, тому що це повністю позбавляло б нас конкурентоспроможності.

Наші принципи набагато важливіші за гроші. У нас не повинно виникати таких ситуацій, коли комусь вибірково відшкодовують за якісь «блага», а комусь – ні», – переконаний Рафаель Гороян.

На думку керівника компанії, нині найбільше потерпають саме великі агрохолдинги, та й майбутня фінансова криза може бути набагато страшнішою за попередню, що сталася в 2008 році.

«Кредитні портфелі важкі та великі. Інвестиції теж чималі. Товари вони (агрохолдинги – ред.) не можуть вивозити, відсоток – не можуть гасити. До того ж банки дуже часто поводяться непорядно та агресивно.

Непорозуміння банків та агровиробників трапляються доволі часто. Здебільшого банки перебувають за кордоном. Або ж це українські банки, а власник нині знаходиться за кордоном. А коли ти живеш не в Україні, ти не відчуваєш ситуацію. Так, ти все бачиш, тобі страшно – іноді ти читаєш новини. Але рішення банків доволі часто виглядають не завжди правильними.

Дякувати Богу, Україна перетнула фінансову кризу в 2008 році. Вона навчила банки розуміти те, як слід берегти бізнес та домовлятися з ним. Зараз настала друга серйозна криза. Вона може стати навіть гіршою, ніж 2008-го. І банки, в принципі, пам’ятаючи попередню, вже усвідомлюють, що бізнес треба берегти сьогодні, щоб заробити з ним в перспективі.

Компанія «Прометей» зазнала чималих втрат ще й у активах та в капіталі. Ми втратили товару приблизно на 40-45 млн. доларів і мільйонів 10-15 – в капіталі.

«В активах компанії є 20 тис. га. землі. З них 2 тис. га були окуповані. Наразі їх звільнили, як і елеватор у Снігурівці. Але він замінований та значно пошкоджений. Сильно постраждали 8 елеваторів, досі в окупації 4 елеватори в Запорізькій області.

Глобально прогнозувати ціни (на зернові та олійні культури – ред.) я б не став. Ми відчуваємо, що кукурудза буде «у рості» всередині країни, пшениця та ячмінь поки що залишатимуться на місці. Площі під кукурудзою зменшуватимуться», – планує керівник групи компаній «Прометей».

Тому я вважаю, що правильне рішення зараз – працювати день і ніч. Наша команда працювала навіть у день, коли почалася війна.

Бізнес сьогодні також перетворився на своєрідну війну. Планувати в  ситуації значного дефіциту електрики щось складно навіть до вечора. Наприклад, плануєш відвантажувати зерно в порти з семи елеваторів, але два з них зупинилися через відсутність електроенергії. Підключаються генератори, через два дні зерно прибуває до порту, але вже не працює сам порт – тепер електроенергії немає тут. Горизонт планування скоротився до одного дня.



Перегляди: 14
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: