Із середини лютого 2024 року на ринках Житомирщини не допустили до продажу понад дві тонни ранніх овочів. Половину цієї продукції складає редька. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.
Читай нас також у Viber та Telegram.
За словами першого заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігоря Волківського, в області працює 31 державна лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках, які перевіряють овочі та фрукти на вміст нітратів.
Із середини лютого на ринках області працівників лабораторій не допустили до реалізації близько двох тонн ранніх овочів. І це мінус 80% до аналогічного періоду минулого року, сказав Ігор Волківський.
“Лідером у загальній вазі залишається редька — 1088 кілограмів, огірок — 848 кілограмів. За кількісним показником зафіксовано перевищення норми в огірках в 2,5 рази, кабачків в 1,9 разів, редьки в 1,8 рази та капусти в 1,1 раз. На відміну минулорічних даних, на сьогодні в столовому буряці та цибулі перевищення норми нітратів не зафіксовано “, — сказав Ігор Волківський.
Походження перших ранніх овочів в основному українське, розповів представник Держпродспоживслужби:
- редиска — Одеса, Миколаїв;
- капуста — Закарпаття;
- огірки — Київ, Умань, Рівне, Житомир;
- кабачки, помідори, перець — Туреччина.
За словами Ігоря Волківського, основною причиною збільшення вмісту нітратів в овочах є інтенсивне застосування мінеральних добрив.
“Нітрати це сіль, яка застосовується в якості добрива. Нітрати забезпечують ріст рослин, але велика їх кількість, яка накопичується в овочах, потрапляє в організм людини та шкодить здоров’ю”, — сказав Ігор Волківський і додав, що різні овочі здатні по-різному накопичувати нітрати.
До високого рівня накопичування нітратів належать:
- зелень, салат, шпинат, рукула, кріп, петрушка, щавель, кінза;
- капуста, зелена цибуля, редис, буряк.
До середнього рівня накопичування нітратів належать:
- картопля, капуста, морква, огірок.
- перець, кабачок, гарбуз, редька, хрін.
До низького рівня накопичування нітратів належать:
- бобові, помідори, цибуля,
- диня, кавун,
- деякі фрукти.
За словами Ігоря Волківського, шкідливі не самі нітрати, а їх продукти окислення. Нітрити, що утворюються як під дією високої температури кип’ятіння, так і безпосередньо в організмі під впливом мікрофлори шлунково-кишкового тракту.
“Приготовлені із свіжих овочів салати споживайте відразу, оскільки перетворення менш шкідливих нітратів більш небезпечно може відбуватися у процесі окислення нарізаних і заправлених овочів в холодильнику. Нітратні сполуки чудово знешкоджуються лимонним”. — сказав представник регіонального управління Держпродспоживслужби.
За його словами, для зниження вмісту нітратів в овочах використовуйте:
- замочування в чистій воді,
- бланшування
- відварювання овочів, соління і квашення.
Ігор Волківський сказав, що не варто купувати овочі на стихійних ринках та невстановлених місцях торгівлі.