АГРОРЕГІОНИ

На Запоріжжі підприємиця за грантові кошти налагодила виробництво пастили

15.03.2024 16:25
3

Жителька Вільнянська Запорізької області Анастасія Смикова виготовляє солодощі з фруктів. Жінка мріяла про власну справу, однак не мала необхідного обладнання. Тож і наважилася взяти участь у грантових проєктах, де здобула перемогу. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

До великої війни Анастасія Смикова сушила фрукти та виготовляла пастилу для своєї дитини:

Дитина хотіла солодощів, але ми дуже ретельно ставилися до харчування, тому зробила самостійно. Виробляла їх на побутовій сушарці. Самостійно пробувала: щось не виходило, потім знову пробувала, знову не виходило, в Інтернеті немає якихось рецептів — все лише досвід”.

Коли почалася велика війна, родина Анастасії переїхала до Львова. Жінка не мала роботи, тож вирішила вдосконалювати знання: самостійно вивчала технологію приготування пастили та фріпсів. Родичі підтримали, однак не вірили, що на цьому можна заробити:

“Презентувала друзям, родичам. Що не подобалось — прибирали, що подобалось — залишали. Всі рецептури були записані”.

За рік родина Анастасії повернулася додому, до Вільнянська. Тоді жінка зрозуміла, що хоче втілити свою мрію — відкрити власну справу. Тож взяла участь у грантових проєктах:

“Мене запросили на проходження бізнес-тренінгу в хабі “ВОНА”. Я там посіла перше місце й у мене з’явився професійний дегідратор-сушарка. Потім інший був проєкт від ГО “Укрпростір”, де я також отримала грант у вигляді обладнання. І третій грант був від БФ “Посмішка”, який допоміг мені закупити виробничі столи, мийки”.

Нині Анастасія виготовляє 25 видів пастили: Зараз почали виробляти джерки та ковбаски. Вони зберігають свою користь, бо вони сушаться на маленьких температурах. Також ми сушимо фріпси різні: ананас, яблука, апельсини, ківі, кокос, слива, хурма. Ці фрукти можна відразу вживати”.

Анастасія каже, що в майбутньому планує розширити асортимент — мотивують позитивні відгуки клієнтів, а також реалізовувати продукцію за кордоном: “Коли віддаєш ці пакуночки та надсилають відгуки, як діти із задоволенням їдять, отримують радість від подарунку, від солодощів — дуже надихає”.



Перегляди: 745
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: