НОВИНИ

На Вінниччині побудували унікальну роботизовану молочну ферму, якою управляє самонавчальний робот

18.06.2020 11:02
d1e3c05-cowinvms-7751

На Вінничині, в селі Каташин ( Чечельницький район), почала працювала 2 черга ультрасучасного роботизованого молочного комплексу. Встановлене там обладнання на сьогоднішній день не має аналогів ні в Україні, ні на пострадянському просторі. Про це повідомляє day.kyiv, пише agronews.ua.

Замість доярів там працюють роботи, дані про кожну тварину знаходяться в комп’ютерній системі, керованої самонавчальним роботом. Корови чиповані «сережками», які дозволяють швидко їх ідентифікувати. Зручно, і дозволяє уникнути помилок: наприклад, якщо корова спробує зайти на станцію доїння в недозволений час, система її просто не пустить. Разом з тим за графіком виконуються всі процедури, від миття та дезінфекції до доїння і цілодобового харчування. Цікава особливість: на робогосподарстві звучить класична музика.

У 2015 році власник сільгосппідприємства СТОВ « Ольгопіль » Павло Каленич і агрофірма «Україна – О» модернізували напівзруйновану молочну ферму, в 2017-му був закладений перший камінь в будівництво молокопереробного комплексу, де під брендом Villa Milk стали виробляти якісний молочний продукт.

Як зазначає співзасновник компанії Villa Milk, директор АФ «Україна – О» Михайло Федчішен, встановлене обладнання компанії DeLaval на сьогоднішній день не має аналогів ні в Україні, ні на пострадянському просторі. Відкрито другий комплекс ультрасучасної молочної ферми. Причому всі процеси виробництва автоматизовані, а якщо необхідно щось відкоригувати, це можна зробити навіть у віддаленому режимі.

Робот-дояр обладнаний контрольною функцією InControl (великий масив даних від кожної корови). Все це дозволяє мінімізувати участь людини, звести до нуля помилки і додаткові витрати.

Розрахований цей комплекс на 144 голови дійного стада, є на ньому масажери, станції доїння, два роботи, а продуктивність становить 30 літрів молока на добу. Загальна потужність комплексу – понад 4 тонн молока.

Нагадаємо, науковці створили роботодога-вівчаря з унікальною спритністю.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: