НОВИНИ

На Київщини фермер заснував ферму елітних кіз з унікальним переробним виробництвом

10.12.2020 14:34
кози_2

Ферма «Бабині кози», що у селі Галайки на Київщині – відома багатьом. Саме сюди приїжджають екскурсії, щоб подивитись на велике поголів’я елітної породи зааненських кіз, привезених з Латвії. Фермер Олександр Бабин тут проводить майстер-класи по доїнню, частує гостей свіжим молоком та власноруч приготованим сиром. До речі, назва «Бабині кози» пішла саме від прізвища фермера – Бабин. Про це повідомляє sumy, пише agronews.ua.

Сьогодні на фермі нараховується 140 дійних кіз і 60 маленьких козенят. Найманих працівників тут немає. В основному, по господарству Олександр справляється сам, також допомагає дружина.

Виготовляють тут не тільки унікальні сири, деяким місцевим продуктам немає аналогів у всьому світі.

Першими мешканцями ферми стало декілька кіз, яких Олександр купив у Конотопі. Говорить, що спочатку це було, як хобі. Пізніше придбав ще декількох тварин. Так їх поголів’я дійшло до 80. Але звичайні кози не давали добрих надоїв і господар задумався про елітні породи.

Фермер не приховує, що не все одразу було гладко. Довгий час доводилось працювати і в мінус. Бо ціна на молоко, по якій здавав його заготівельникам, не покривала всіх витрат. Врятувало те, що Олександр Бабин був одним з перших, хто взагалі завіз заанських кіз в Україну. Тому почався великий попит на молодняк, який не припиняється і зараз.

“Я зрозумів, що з таким надоями ми далеко не заїдемо. Знав, що саме зааненська коза – продуктивна. В рік вона дає 750 літрів молока. Таких я бачив у Латвії, тому поставив для себе мету: купити саме таких”, – каже фермер.

Коли починав свою справу, то в Україні ні в кого було навчитись. Бо козівництво в широких масштабах – це було нове, тому закордонний досвід дуже допоміг. Говорить, що взагалі, козівництво – то творча робота. Тут нема певних канонів та правил, кожен господар все створює під себе, аби і йому, і тваринам було зручно.

Так, свого часу, аби полегшити процес доїння, Олександр змайстрував дерев’яний доїльний апарат, який одразу доїть 12 кіз. Його модель він запозичив на австрійській козиній фермі, де довелось бувати на екскурсії.

Займатись створенням сиру фермер також почав на вимогу часу. Бо ціни на молоко, як завжди, не радували і треба було шукати вихід. Для того, щоб сироваріння легалізувати, фермер отримав експлуатаційний дозвіл. Це дозволило запускати «Бабині» сири у широкий продаж.

Нещодавно крім сиру почали виготовляти ще й йогурти. А дружина практикує виготовлення мила з козиного масла, цьому продукту нема аналогів у світі.


Перегляди: 9
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: