АГРОРЕГІОНИ

На Кіровоградщині планують посадити рекордну кількість соняшника

11.04.2024 16:21
11

Станом на 8 квітня на Кіровоградщині вже засіяли 73% від запланованого об’єму ранніх зернових та бобових культур. Цьогоріч прогнозують рекордну кількість посівів соняшника в області. Про це повідомила директорка обласного департаменту агропромислового розвитку Валерія Фурманова, передає Гречка, пише agronews.ua.

Наразі в області посіяли:

  • 35 тисяч гектар ярого ячменю (76% від запланованого);
  • 12,4 тисячі гектар гороху (75% від запланованого);
  • 4,6 тисячі ярої пшениці (52% від плану);
  • 400 гектар вівса (100% запланованого).

«У цьому році планується певний рекорд з посіву соняшника на Кіровоградщині. Ця культура має ринок збуту, що робить її рентабільнішою. Крім того, як олія, так і шрот від переробки насіння має як внутрішній, так і зовнішній ринок», – пояснила директорка агродепартаменту.

Завдяки теплій погоді деякі господарства в області вже почали засівати соняшник.

«Великим плюсом є те, що соняшник можна здавати прямо тут на переробні підприємства. На сьогодні ми маємо потужностей для переробки соняшника 2,2 мільйона тонн, а щорічне виробництво при цьому – півтора мільйона тонн», – пояснила вона.

Загалом у 2024 році планується посіяти в області 387,6 тисяч гектар ярих зернових культур, з яких більшість (303 тисячі гектар) складе кукурудза.

«Зараз зростає також попит на сою – через її прийнятну ціну на ринку. Проте ця культура потребує більше дощів, ніж інші», – уточнила Валерія Фурманова.

Щодо озимих культур, то у доброму та задовільному стані у Кіровоградській області є 93% посівів (325,3 тисячі гектар), озимого ріпаку –82% (59,8 тисяч гектар). Решта посівів у слабкому та зрідженому стані.



Перегляди: 41
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: