АГРОРЕГІОНИ

На Кіровоградщині подружжя виготовляє сир за власними технологіями

09.04.2024 16:20
8

Кропивничанка Тетяна Соловйова розробила 20 власних технологій сироваріння. Нині з чоловіком Євгенієм виготовляють сири з козиного молока на власній мініфермі у Кропивницькому районі. Про це повідомляє Суспільне, пише agronews.ua.

Сироварінням Тетяна Соловйова зацікавилась 15 років тому під час подорожі в Італію. Нині з чоловіком мають мініферму, п’ятеро дорослих кіз та п’ятеро козенят.

Розводити кіз почали три роки тому, щоб мати власне молоко й контролювати його якість для сироваріння. До того молоко купували. Альпійських кіз обрали, бо вони мають якісне молоко.

“Вони не вибагливі, в утриманні їм не потрібне утеплення чи особливий раціон. Альпійська порода спокійна – це не крикливі кози. Це теж дуже важливо”.

Годують кіз сіном, зерном та сухим листям фруктових дерев.

Тетяна – психологиня. Сироваріння називає своєю другою роботою, хобі та способом відпочити. Варити сир Тетяна вчилась в Італії – за її словами, вивчила 62 технології приготування, розробила 20 власних. Через ремонт у сироварні сироваріння тимчасово призупинили.

“Якщо коротко – ми нагріваємо молоко до потрібної температури й закладаємо туди закваски. Це бактерії, які роблять смак, текстуру, аромат, отвори. Потім кладемо коагулянт, який робить із молока сир. Він пресується – отримуємо голівку сиру”.

З десяти літрів козиного молока можна отримати півтора кілограма напівтвердого сиру. На день перероблюють 40 літрів молока, сказала Тетяна Соловйова.

“Коли сир витриманий понад три місяці, він запакується. І саме кірка дуже важлива для його дозрівання – вона не пропускає нічого всередину”.

Скільки витримувати сир, залежить від технології, пояснила Тетяна. Напівтвердий – від півтора місяця до пів року, твердий – від пів року й більше.

“Ми позиціюємо себе як індивідуальне господарство. У нас є паспорти, що усі наші тварини здорові. Молоко зберігаємо в холодильниках за температури вісім градусів тепла”.

Сир зазвичай продають знайомим та на крафтових ярмарках. Відновити сироваріння планують у травні.



Перегляди: 49
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: