ВАЖЛИВО

На Херсонщині викидають урожай

16.03.2021 10:01
На Херсонщині викидають урожай

Є час збирати врожай, і є час його… викидати. У Генічеському районі Херсонщини обурюються місцеві автолюбителі – просто на узбіччі тутешньої автотраси хтось додумався вигорнути кілька тонн пророслої цибулі. Про це повідомляє Голос України, пише agronews.ua.

Читай нас також у Viber та Telegram.

Вона утворила два здоровезні “кургани”. Огляд прилеглої до дороги території це, звичайно, не поліпшує, та й “аромати” на під’їздах специфічні. Тож автолюбителі у соціальних мережах закликають знайти розкидача сміття, й зобов’язати його вивезти на полігон для утилізації побутових відходів вітамінну продукцію, що перетворилася на непотріб.

Однак проблема в тому, що такі купи в нас виростають повсюдно: то гнилі томати на пустирищі вигорнуть, то біля стихійного ринку купу непроданих кавунів залишать. Резонанс у громадах – відповідний. З цибулею те саме – восени закупівельні ціни на цей популярний овоч з “борщового набору” виявилися занизькими. Аграрії притримали його, але відчутного подорожчання продукції не сталося – її зібрали вдосталь. Тож цибуля псується, і її починають викидати будь-де, аби лише не платити за утилізацію.

“Восени за кілограм цибулі давали жалюгідні дві-три гривні. Ще й попит зменшився. У нашому господарстві її виростили півтори тисячі тонн, а до 350 тонн досі лежить на зберіганні. Вона в холодильниках, тож псується менше. Але біда в тому, що така cама проблема із капустою та бурячком. Упродовж зими закупівельні ціни зросли, але незначно. Хоча за подібний товар, тільки із-за кордону, просять “захмарні” суми. За цвітну капусту восени платили по сім гривень, а нині зайшов до супермаркету і бачу: лежить на прилавку нічим не краща імпортна цвітна капуста. Тільки… по 120 гривень за кілограм”, – розповів Леонід Кириченко, директор фермерського господарства “Зоря Каховщини” (Каховський район).

За обсягами збирання овочів Херсонщина щороку б’є рекорди: два мільйони тонн не межа. Місцева влада восени з гордістю звітує про черговий успіх. Але ніхто не досліджує й не інформує, яка частина тих рекордних врожаїв псується, не дійшовши до споживача. За одними оцінками, в різні роки втрати сягають до чверті того, що виростили, за іншими – до третини. Щоб перешкодити такому марнотратству, індивідуальним господарствам треба об’єднуватися й будувати сучасні сховища, налагоджувати переробку на місцях. Однак подібні проекти можна “по пальцях перелічити”. От і зростають купи овочів при дорозі…

Нагадаємо, що на Миколаївщині держпосадовці вкрали заарештований врожай.

Перегляди: 34

Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: