НОВИНИ

На Харківщині виробили першу в Україні органічну горіхову олію

13.04.2024 12:05
434485364_3795952960685652_1250511852518596879_n

У Харківської області «Агрофірма “Світанок”» виробила першу в Україні органічну горіхову олію, яка виготовлена в повністю органічному виробничому ланцюжку: органічний горіховий сад – органічний виробник олії. У ДП «Укрметртестстандарт» проведені необхідні випробування та отримані висновки. Про це розповів президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін у Facebook.

«Фахова садівнича команда агропідприємства вирощує найбільший північний горіховий сад серед промислових горіхових садів в Україні загальною площею 175 га, оскільки знаходиться сад у критичній зоні горіхового промислового садівництва. Використовуючи сучасні технології вирощування, новаторські агроприйоми, накопичуючи власний досвід, сьогодні сад в Богодухівському районі Харківської області з площею 103 га волоських горіхів та 72 га фундука просто зразковий, з ефективними технологіями, з впровадженими інноваційними знахідками практиків», – зазначає Геннадій Юдін.

Він додав, що горіхово-фундуковий сад агрофірми «Світанок» використовує технології органічного садівництва, закінчивши 2022 року органічну сертифікацію згідно з вимогами європейського сертифікаційного органу Organic Standart, чим наразі додав собі статус найбільшого органічного горіхового саду в Україні.

Господарством було прийнято рішення про подальший розвиток переробки горіхів – створення коопераційного виробничого ланцюжка з виробництва органічної горіхової продукції. До виробничого горіхового ланцюжка було задіяне підприємство з виробництва олії – ТОВ «М “ПЛЮС ГРУП”» (м. Київ), яке теж має сертифікацію Organic Standart та вже багаторічний досвід олійного виробництва з різних сільгоспкультур та експорту олії.

Саме на потужностях цього підприємства була вироблена перша промислова партія органічної олії з волоського горіха.

«Наразі перша партія олії агрофірми “Світанок” починає свій шлях до столу українського споживача. У подальших планах – експорт органічної горіхової олії», – зазначає Геннадій Юдін.

За його словами, поки що на світовій горіховій мапі Україна є постачальником сировинного волоського горіха. Тому диверсифікація горіхового сировинного експорту та загалом горіхового виробництва (вирощування) в Україні, переформування світового бачення України як сировинного горіхового центру – сьогодні найактуальніше завдання.


Перегляди: 18
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: