ВАЖЛИВО

На Дніпропетровщині міський голова дозволяє рейдерувати фермерські землі

16.01.2024 12:07
uolcjk-ea080f51af247b9a6b336a85365aa399

Гучне зміщення з посади підгородненського міського голови Андрія Горба 26 вересня минулого року неабияк посилило і рейдерські дії щодо землі фермерів краю. Як відомо з публікацій «ФП» та інших ЗМІ, «переворот» у Підгородному, що біля Дніпра, організований фігурантом багатьох кримінальних проваджень, депутатом і співвласником ТОВ АПК «Спаський» Юрієм Пришедьком. До цього лише проти голови Конгресу фермерів Дніпропетровської області Анатолія Гайворонського Ю. Пришедько вчинив 9 задокументованих кримінальних злочинів, які досі прикриває прокуратура. Не дочекався справедливості від органів правопорядку за спалені комбайн та хату і фермер Сергій Приходько, пішов у засвіти… Чимало й інших хліборобів постраждали. Про це повідомляє  gazeta-fp.com.ua, пише agronews.ua.                

  «Зайшов до Держреєстру, а земля мого ФГ – в чужих руках»   

Із таким прикрим «сюрпризом» зіткнувся відомий хлібороб, колишній очільник колгоспного мехзагону в Спаському, голова ФГ «Сохань Микола Серафимович» Микола Сохань. Тривалий час він, випускник Харківського інституту внутрішніх справ 1981 року, бореться із недоброчесними земельними чиновниками, та побачене перед Новоріччям неабияк спантеличило.

– Живемо з родиною по правді, віримо в Бога, робимо в степу, як воли, і вдома хазяйство є, виморюємося гептом… Це справжнє сімейне фермерське господарство, де мені допомагають дружина Тамара Миколаївна, сваха і сват Микола Петрович, син Олексій Миколайович і 11-річний онук Тимофій. А оце перед Новим роком у «Держреєстрі речових прав на нерухоме майно» побачив, що землі мого ФГ передані в оренду Тамілі Михайлівні Дерев’янко, – повідомив «Фермеру Придніпров’я» Микола Сохань. – Був цим ошелешений, адже ще 28 лютого 1992 року рішенням Новомосковської районної ради мені у постійне володіння для створення і роботи ФГ виділені 24, 2 га землі, а вже 18 березня я отримав і Держакт. З’ясувалося, що держреєстратор Підгородненського ЦНАПУ Роман Горбонос, що працює в Спаському, вніс якісь дані, чи рішення міськради, до Держреєстру. А сьоме моє поле за договором оренди Підгородненської міськради з ПП «Кредо», це одна із дотичних до Юрія Пришедька фірм, посвідчила державний нотаріус Ольга Щетілова із Дніпра.   

Та коли я почав досліджувати увесь «ланцюг» кількаходового злочину і звернувся до органів правопорядку, продовжує Микола Серафимович, раптом 11 січня телефонує Юрій Пришедько, прохає про зустріч. Приходжу, з ним ще 6 чоловік сидять.

Питаю Пришедька: «А ти до цього яким боком?» Каже з усмішкою «Хочемо розібратися, я ж депутат, допоможу тобі…» Сказав їм, що не лише мою землю «віджали», а і у ФГ «Самойленко Микола Петрович”, у ФГ «Кудлай» Світлани Ялової та голови ФГ «Ксенія» Ксенії Козинець.

У Ксенії Федорівни мала дитина, хвора мама, а чоловік Олександр Козинець воює в 93-й ОМБр «Холодний Яр» командиром взводу. Це не люди таке зробили стосовно родини воїна, а істоти, від яких треба негайно позбавлятися на всіх посадах. Мені що, кажу їм, телефонувати Саші, аби вони з хлопцями приїхали із крупнокаліберним кулеметом та навели лад у Спаському? Після цього сміх припинився.

Порадили звернутися до вже другого після зняття Андрія Горба призначеного голови Підгородненської громади. Відповідаю, ми знаємо, що то «кишеньковий» мер, і відаємо, з чиєї він кишені.

Того ж дня ми із постраждалими побратимами зустрілися із головою Конгресу фермерів Дніпропетровської області Анатолієм Гайворонським, обговорили все. З Божою поміччю, упевнений, переможемо і зовнішніх, і внутрішніх ворогів.               

 «Землю ФГ не дозволила викупити міськрада – «подарувала» своїй людині»   

Про таке кримінальне свавілля Підгородненської міськради розповіла голова ФГ «Ксенія» Ксенія Козинець, дружина військовослужбовця ЗСУ:

– Мій чоловік Олександр Козинець – кіборг, із 2014-го захищав Донецький аеропорт. Після поранення міг оформити другу групу інвалідності, та продовжує служити. Дуже нелегко без чоловіка з малою дитиною, та розумію, що війна. Земля для нашого ФГ була виділена ще дідові Федору Яловому, одному із кращих комбайнерів колгоспу. Після колгоспних часів працював на ній і батько Федір Федорович. Але дозволу викупити землю ФГ, як передбачає законодавство України, нам у Підгородненській міськраді під різними приводами не дали. Щойно нотаріус Ольга Щетілова невідь-чому узаконила «дарування» землі нашого ФГ якійсь Анні Іванівні Тополь. Ніколи не думала, що під час війни дійде до цинізму найвищої міри — грабежу родини воїна ЗСУ, який захищає, у тому числі, і грабіжників від спільного ворога…   

На жаль, такі реалії війни — відчайдушний героїзм одних і безмежне крисятництво, фактично удар у спину героям інших… Як повідомив адвокат Євгеній Падашуля, рейдери у Підгородненській громаді ідуть давно торованим, злочинним шляхом:

– Схема «віджиму» землі в М. Соханя, К. Козинець та інших фермерів у Спаському нагадує рейдерство ріллі СФГ «Аеліта» Олександра Сімонова у Васильківському районі. Незаконні рішення, накази чи розпорядження Підгородненської міськради чи в. о. голови щодо фермерської землі заносяться реєстратором до Держреєстру. Рейдерству землі сприяють бездіяльність органів поліції та прокуратури, «чорні нотаріуси», умисне затягування розгляду справ адвокатами рейдерів у судах тощо. Досі в Україні немає основного — невідворотності покарання за скоєний злочин винних, державних чиновників та працівників органів правопорядку.      

 «В рейдерстві землі здивувала участь не Пришедька, а державного реєстратора»  

  За вересневий «переворот» не лише постраждалі фермери, а й усі платники податків Підгородненської міськради платять уже і в прямому сенсі слова. Секретар міськради Роман Кучма, незаконно, на його думку, звільнений з посади 2 жовтня 2023 року, 21 грудня повідомив у соцмережах: «Сьогодні депутати ухвалили рішення “Про представлення інтересів Підгородненської міської ради в судових справах”. Тобто наші слуги народу вирішили найняти адвокатів за рахунок бюджету громади, аби судитися в трудових спорах із Андрієм Горбом та Романом Кучмою. Цікаво, чи вистачить їм на це 500 тисяч народних гривень?»   

А колишній підгородненський голова Андрій Горб, правомірність звільнення якого перевіряє тепер Дніпропетровський окружний адмінсуд, масове рейдерство фермерської землі у Спаському передбачив ще до свого відсторонення від посади:

– Дуже здивований з участі у «схемі» реєстратора Зеленодолької міськради Водяник, ним посвідчена оренда трьох фермерських ділянок. Такого «реєстратора» я б і дня не тримав у штаті, бо це пляма і на громаду, і на всю область. У нас війна, працює обласна воєнна адміністрація, і в цей час державний чиновник вчиняє явно незаконні, корупційні за ознаками дії щодо фермерської землі! Та фермери є гарантами продовольчої безпеки держави! Як таке свавілля проти них може бути? А з участі в «схемі» ПП «Кредо» не дивуюся, для того і робився у вересні «переворот». Та жоден зі спащанських фермерів не заїде на чуже поле, аби щось там урвати, окрім Ю. Пришедька. Деякі учасники «перевороту» в Підгородненській міськраді починають тепер прозрівати, які протиправні дії відбуваються в громаді, хоча я давно попереджав їх.

Фігурант кількох кримінальних проваджень, депутат Юрій Пришедько, колаж “Стопкору”.  

Дійсно, на своїй сторінці в ФБ Андрій Горб 2 вересня 2023 р. застеріг колег від непродуманих рішень зі зміни влади: «Раніше за вказівкою Юрія Пришедька фермерам спалювалася техніка і врожай, їх били, принижували і знущалися. Всім, хто перейшов дорогу, різали колеса, били вікна і підпалювали будинки. Все це стане реальністю для усієї громади. Це справді буде жахливо».   

До цього можна додати, що всеукраїнський інформпортал «Стопкор» у публікації за 19 грудня «Конфлікт у Підгородненській громаді: люди депутата Пришедька провалили фінансування потреб військових, – мер» назвав низку кримінальних проваджень, в яких фігурує Ю. Пришедько. Зокрема:

  • N° 12013040350001887 – березень 2013 рік (підпал);
  • N° 12013040350003454 – травень 2013 рік (підпал);
  • № 12013040350007214 – 2013 рік (пошкодження трактора);
  • № 12015040350001120 – липень 2015 рік (знищення урожаю);
  • № 12020040350000746 – від 15 травня 2020 року (за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 15 ч.3, 190 ч.4, 194 ч.2, 296 ч.4, 364 ч.2 КК України).   

Більшість із них стосується незаконного заволодіння землею, підробки документів, залякування фермерів тощо.    

Новий рік четверо голів фермерських господарств Спаського зустріли із родинами вже без гарантованої Державними актами землі. Фермери усіляко допомагають ЗСУ, де служить кіборг Олександр Козинець і сотні жителів Спаського, і сподіваються, що органи правопорядку припинять нарешті затято «підтанцьовувати» дніпровському Поворознюку. І допоможуть їм нарешті відновити порушені права, понівечені засоби виробництва і щойно вкрадену землю.Пора!

“Коли Украіною керують олігархічно-кримінальні клани відбуваются такі події як в Підгоронянській громаді. Ця схема працює по всій Україні і на всіх ешелонах влади. На жаль війна не об‘єднала українців, а розділила на багатих яким все дозволено і бідних які захищають богатих. Це все відбувається тому, що бездіяльна, продажня правоохоронна система ( прокуратура, поліція, суди) захищає богатих, а бідні нікому не потрібні, в них одна задача захищати багатих! Терпінню підходи кінець!!! Влада прислухайся!!!”, – додав голова Конгресу Фермерів Дніпропетровської області Анатолій Гайворонський .



Перегляди: 771
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: