АГРОВІДЕО

На Чернігівщині окупанти розграбували селекційне підприємство

04.06.2022 14:17
Screenshot_6

Із підприємства «Чернігівеліткартопля» окупанти вивезли 30 тонн картоплі, ще 400 тонн зробили непридатними до посадки, зламали сейф та винесли оргтехніку. Про це пише gorod.cn, пише  agronews.ua.

Як зазначається, у біолабораторії підприємства «Чернігівеліткартопля» в Седневі займаються оздоровленням сортів. Завдяки цьому науковці отримують якісне насіння без вірусів та грибків. Паростки містяться у пробірках. До війни їх було 15 тисяч.

«Навіть у період окупації лаборанти приходили на свій страх і ризик і проводили живцювання. І завдяки їм, що вони працювали, ми зберегли весь наш матеріал, який був розмножений і висаджений», — розповів завідувач лабораторії біотехнологій Геннадій Гайструк.

За його словами, частину селекційної картоплі, вирощеної минулого року, окупанти забрали, бо майже місяць жили в сховищі, де вона зберігалася.

«У нас є два склади — один у Седневі, один — у селі Новому. І от завдяки цьому весь матеріал наших сортів збережений, тому що частина тут сортів була, частина там, і сорти були однакові», — пояснив науковець.

Загалом росіяни вивезли до 30 тонн картоплі, а 400 тонн сортів високих репродукцій перемішали, і тепер ці бульби не можна використовувати на насіння, їх здадуть на крохмаль. Матиме підприємство збитки й через відсутність збуту, бо продали лише десять відсотків насіння — основні покупці насіння з Півдня України. Кілограм насіння коштував 15 грн, на крохмальний завод здають удесятеро дешевше.

«Було підготовлено майже півтори тисячі тонн насіннєвого якісного матеріалу для реалізації. І ви самі розумієте, що в той період, коли була окупація, «Нова пошта» не працювала, і ми не мали змоги відправляти насіння людям. Вона піде на переробку, на крохмаль», — зазначив Геннадій Гайструк.

За словами науковця, нині підприємство вже працює у звичному режимі.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: