АГРОРЕГІОНИ

На Буковині не вистачає чоловіків для роботи в садах

12.04.2024 11:23
7

Сокирянська громада – найбільша у Чернівецькій області за територією та третя за кількістю жителів. У громаді розвивають садівництво, й більшість людей працюють в аграрних компаніях чи на фермах. Після початку повномасштабної війни жінки почали виконувати в садах роботу, якою раніше займалися чоловіки. Вони пішли на фронт або звільнились. Про це повідомляє Суспільне, пише agronewws.ua.

Місцева жителька Світлана працює в одному із садів майже вісім років. Каже, на підприємстві звільнилось частина чоловіків, тому роботи побільшало. Наразі очищують територію поблизу саду.

“Змінилася наша робота, бо не вистачає чоловічих рук. Багато хлопців отримали інвалідність, багато хто загинув. Забрали хлопців, то залишилися самі жінки. Мусимо підтягнути свою роботу. Що раніше робив чоловік, то зараз робить жінка”, – каже Світлана.

Одна з найбільших агрокомпаній Дністровського району обробляє сади на понад 400 гектарах землі: вирощують яблуні, сливи, черешні та груші. Через брак чоловіків торік не обрізали та не обробляли дерева на 150 гектарах, розповів Суспільному заступник директорка компанії Віталій Ладан.

Цьогоріч дерева обрізали жінки. Ладан каже, частина чоловіків звільнилися, бо підприємство не могло гарантувати бронювання. Залишилися трактористи, які мають інвалідність, багатодітні батьки чи пенсіонери.

Водночас у саду планують викорчувати сотню гектарів дерев, бо не встигають їх обробляти.

“Зараз нам потрібні 60 чоловіків. 100 гектарів викорчовуємо, бо не встигаємо їх обробити та обрізати”, – каже Ладан.

За його словами, за минулий рік компанія сплатила до держбюджету на майже 5 мільйонів менше податків, ніж у 2022 році. У місцевий бюджет — на майже півтора мільйона менше.

Жителі сіл Вітрянка та Кулішівка здебільшого заробляють гроші завдяки садівництву та вирощуванню зернових, каже староста сіл Михайло Зелінський. Після початку вторгнення, вони перестали обробляти орієнтовно 70 гектарів землі.

“Садок військового, який в першій дні пішов до ЗСУ, так і залишився нечищеним та некропленим. Там бур’ян. А навпроти ще одна його ділянка, яку ніхто не орав з осені. Дружина не має сил обробляти”, – каже Зелінський.

Оскільки частина чоловіків наразі служать в ЗСУ, обробляти ділянки почали жінки та люди старшого віку.

“З технікою працюють пенсіонери. Жінки теж їздять на тракторах та мотоблоках. Намагаються прогодувати свою сім’ю”, – каже староста.

В найбільш врожайні роки на Сокирянщині збирали понад 200 тисяч тонн яблук, розповів Суспільному Сокирянський міський голова Василь Козак. За його словами, у громаді мобілізували 1700 чоловіків, які, зокрема, працювали на аграрних підприємствах.

“Деякі чоловіки, які не патріоти, вони або за кордоном — Сокирянська громада повністю межує з Молдовою, або десь уже поховалися вдома і нікуди не виходять”, – каже Козак.

Козак каже, щоб компенсувати брак кадрів, підприємства шукають на роботу пенсіонерів, які вміють керувати тракторами, а також багатодітних батьків.

“Зараз проблема з обробкою ґрунту та садів. Бо це сучасна високопродуктивна техніка, яку не кожен може освоїти. Важка ситуація, але люди працюють”.

Також аграріям у громаді оформлюють документи, аби вони могли працювати під час комендантської години, бо обприскувати дерева потрібно вночі. Інакше може погіршитися врожайність.



Перегляди: 155
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: