НОВИНИ

Медузи та риба-голка живуть у Дніпрі принаймні вже 25 років

23.07.2020 15:02
meduza

Риба-голка і дрібна прісноводна медуза зустрічаються у водах річки Дніпро ще з 1970-х років. Про це повідомляє agronews.ua.

Так, фахівець із біотехнологій Андрій Дулін зазначає, що “рибу-голку бачив ще років 25 назад, як був малий, на Дніпрі під Черкасами, с.Сокирно”.

Киянин Сергій Костерний зауважує, що (мовою оригіналу) “рыба игла в Днепре была и в 1975 году, вместе с бычками и иногда дельфинами”.

Що стосується медуз, то Craspedacusta sowerbii — прісноводна медуза ряду лімномедуз. Це інвазивний вид китайського походження, який зустрічається у прісних водоймах по всьому світу.

За інформацією Вікіпедії, вперше знайдена в резервуарі з водяними ліліями в Ріджентс-парку в Лондоні та описана 1880 року британськими зоологами Реєм Ланкестером і Джорджем Оллменом.

Упродовж кількох наступних десятиліть цей вид знаходили в прісних водоймах усіх континентів та вважали його батьківщиною Південну Америку. Втім, дослідження 1950 року надійно встановило, що Craspedacusta sowerbii походить із басейну річки Янцзи в Китаї.

В Україні широко зустрічається у водосховищах Дніпровського каскаду.

Що стосується самого водосховища, то зменшення кількості риби у ньому почалося майже одразу після створення. Так, за даними статистики, після створення водосховищ вилов риби у Дніпрі зріс з 2 000 т до 18 500 щороку (станом на 1997 рік).

При тому, що на всьому Дніпровському каскаді немає жодної рибопропускної споруди, що призвело до вимирання цінних порід риби в басейні Дніпра та значного зменшення риби в Чорному морі.

У водосховищах відбувається постійне, характерне тільки для об’єктів гідроенергетики, коливання рівнів води. Так, у Київському водосховищі із січня по лютий рівень води знижується на 1—1,5 м, а з березня по травень знову досягає нормативного напірного рівня (ННР). У водосховищах відбуваються і значні добові коливання води.


Перегляди: 19
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: