НОВИНИ

Латвія заборонила ввезення сільгосппродукції з росії та білорусі

23.02.2024 13:25
7

Латвійські фермери вимагають припинити постачання в країну російського зерна, яке, на їхню думку, допомагає фінансувати вторгнення в Україну. Про це повідомляє Mind, пише agronews.ua.

Сейм Латвії ухвалив закон про заборону постачання в країну сільськогосподарської продукції з росії та Білорусі, в тому числі через треті країни.

У лютому в 16 містах Латвії пройшли протести фермерів, які вимагали припинити постачання в країну російського зерна, яке, на їхню думку, допомагає фінансувати вторгнення в Україну.

Закон ще має схвалити президент Латвії Едгар Рінкевич. Якщо це станеться, заборона набуде чинності та діятиме до 1 липня 2025 року. Її можуть продовжити у разі потреби.

Як зазначає AFP, обмеження не стосуються російського зерна, яке через Латвію імпортується до інших країн.

«Ми ухвалили швидке рішення про запровадження заборони на імпорт, але постачання зерна з росії та Білорусі через наші морські порти залишаються делікатним питанням, – заявив міністр сільського господарства Латвії Армандс Краузе. – Латвія може заборонити імпорт із росії, але тільки ЄС здатний домовитися про координовані дії щодо заборони транзиту російських продуктів на території країн Євросоюзу».

AFP пише, що в Латвію поставлялися значні обсяги продовольства з росії, зокрема злакові та олійні культури.

Як повідомляє агентство з посиланням на дані митниці, минулого року Латвія імпортувала 425 тисяч тонн російського зерна, що на 60% більше порівняно з 2023 роком.



Перегляди: 17
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: