НОВИНИ

Україна планує створити новий експортний шлях в обхід кордону з Польщею

21.02.2024 17:12
2

Україна планує створити новий експортний шлях по Дунаю в обхід кордону з Польщею. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, з яким кореспонденти агенції зустрілись під час Мюнхенської безпекової конференції, пише agronews.ua.

«Наші плани на цей рік – прибрати всі штучні перешкоди для експортерів. І ми працюємо над покращенням внутрішньої логістики. Ми плануємо транспортування контейнерів через верхній Дунай, оскільки Румунія є «більш передбачуваною», ніж польський кордон» – цитує Олександра Кубракова Bloomberg.

Новий додатковий маршрут через річку Дунай покликаний збільшити український експорт до рівня, що був на початку війни. І хоча багато експортерів віддають перевагу Чорному морю через його низьку вартість, обсяги через Дунай для України все ще складають 1,2-1,8 мільйонів тонн на місяць, зазначив Віце-прем’єр-міністра з відновлення України Олександр Кубраков.

Маршрут пролягатиме з одного з українських портів до Константи в Румунії та дунайських портів Німеччини.

Після того, як росія минулого року вийшла з угоди, підтриманої ООН та Туреччиною, про створення безпечного зернового коридору в Чорному морі, Дунай став пріоритетним шляхом для постачань з України.

Разом з тим, Україна також використовує автошляхи та залізницю, однак обсяги експорту через Польщу наразі знизилися до 300 тисяч тонн на місяць замість приблизно 1 мільйону тонн, які були у 2022 році, оскільки автомобільні переїзди повністю заблоковані – повідомили раніше в Мінінфраструктури, команда якого докладає зусиль на всіх рівнях для врегулювання ситуації.

«Це безперечно не загроза польським фермерам, оскільки ми транспортуємо не лише сільськогосподарські товари, але й автозапчастини для німецьких автовиробників, перероблені продукти, які не направлені до Польщі. Блокування кордону означає мільярдні втрати як для нашої економіки, так і для економік Європейського Союзу», – сказав Віце-прем’єр-міністра з відновлення України – Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков агенції Bloomberg.



Перегляди: 1492
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: