АГРО-БЛОГ

Компактор SWIFTER робить якісну передпосівну підготовку ґрунту за один прохід

07.03.2024 15:30
Screenshot_3

Досвідом роботи з передпосівними компакторами SWIFTER від BEDNAR поділилися аграрії з різних регіонів України. Сьогодні про свій досвід в агроблозі розповів Юрій Мельник, директор ПП «Захід Мен» (Волинська обл.).

Компактор SWIFTER SO6000F ми купили у 2015 році у компанії «ЛАН». Готуємо ним ґрунт для сівби сої, кукурудзи й озимих культур, тобто під усі культури, які вирощуємо. За сезон він у нас робить 600 га. Якість роботи – відмінна. За один прохід SWIFTER робить ту роботу, яку наш попередній компактор не міг виконати і за два проходи.

Тож окрім якісної підготовки ґрунту ми отримали ще й економію пального. Як порівняти з нашим попереднім агрегатом, нині маємо краще вирівняні площі за один прохід, якісну структуру ґрунту, що забезпечує більш дружні сходи, а це, відповідно, впливає і на врожайність.

Задоволені не лише якістю роботи компактора, а і якістю самої конструкції. За майже вісім років роботи ми лише дві стійки поламали, які тримають лапи. Але ми поміняли весь комплект стійок, що було пов’язано з особливістю ґрунтів. Стійки купували оригінальні, якісні, тож після тієї заміни вже третій сезон не міняємо нічого, окрім підшипників, що є по суті розхідними елементами.

Глибина обробітку залежить від культури: під кукурудзу, наприклад, треба глибше, під сою – мілкіше. Глибину дуже легко регулювати, і агрегат добре тримає її на всій площі поля. Раніше компактор працював у нас із трактором потужністю 170 к.с., а зараз це 230 к.с. Робоча швидкість – 12-13 км. На розворотах ми його не піднімаємо. Задня частина завжди йде по землі і заробляє сліди трактора, а передня частина припіднімається навіскою.

Якість роботи агрегата залежить від стану ґрунту. Важливо, щоб він не був пересушений, бо в нас є такий тип суглинків, що грудки після висихання стають тверді, як каміння. Тому нам важливо вчасно зайти в поле, тоді SWIFTER виконує свою функцію ідеально.

Втім, було й таке, що мусили ним двічі проходити, бо строки сівби піджимали, а дощів не передбачалося. Та це поодинокий випадок. В цілому агрегат зручний і простий в експлуатації, виконує всі поставлені завдання.



Перегляди: 121
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: