НОВИНИ

Кабмін дозволив аграріям не повертати держдопомогу за знищені зерносховища

01.09.2022 08:12
start-zber-07

Кабінет Міністрів України скасував необхідність повертати кошти, одержані аграріями в рамках програм держпідтримки тваринництва та будівництва елеваторів, у тому разі, якщо ці активи були знищені внаслідок воєнних (бойових) дій, спричинених військовою агресією рф в Україні. Про це повідомляє interfax.com.ua, пише agronews.ua.

Відповідну постанову уряд ухвалив на засіданні 27 серпня, проте її текст з’явився на сайті Кабміну 30 серпня.

Уточнюється, що підприємство чи сільгоспвиробник не повинен повертати бюджетні кошти, одержані ним у рамках держдопомоги за згодом знищені росіянами біологічні активи чи зерносховища, якщо він може документально підтвердити факт їхньої загибелі/руйнування.

Для цього аграрій має володіти документами з обліку довгострокових та поточних біологічних активів у сільгосппідприємствах та/або складеним в установленому порядку документом про обстеження об’єкта, пошкодженого внаслідок військової агресії рф.

Випадки, коли аграрії звільняються від повернення держдопомоги внаслідок агресії рф:

  • зменшення поголів’я закуплених племінних тварин, кіз, овець чи прирощеного поголів’я корів власного відтворення, за які було отримано бюджетні кошти;
  • вибуття зі стада окремих тварин, за які було отримано бюджетні кошти, з причин набуття хвороби, що унеможливлює отримання від неї основного виду продукції;
  • неможливість використання за цільовим призначенням об’єкта та/або об’єкта із зберігання та переробки зерна, вартість якого була частково відшкодована, у зв’язку зі втратою, знищенням або пошкодженням такого об’єкта.

Згідно з чинними правилами використання коштів держпідтримки, її одержувачі зобов’язані повернути отриману держдопомогу в разі, якщо вони продали або використали протягом перших трьох років не за цільовим призначенням зерносховища, збудовані за підтримки держави.

Кошти підлягають поверненню до держбюджету також у разі зменшення поголів’я закуплених тварин, вартість яких було частково відшкодовано, протягом двох років з моменту одержання держдопомоги.

Читайте також: Агробізнес під час війни: як побудувати ефективну діяльність



Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: