НОВИНИ

Іноземні фермери проти обмежень на ринку землі

14.01.2020 15:35
p_366708_1_slidertop2

Звернення німецьких фермерів до керівництва країни щодо недопущення дискримінації суб’єктів господарювання та обмеження конкуренції на ринку сільськогосподарських земель опублікував на своїй сторінці у Facebook Тимофій Милованов.

“Законопроект про землю в другому читання обмежує можливість купувати землю іноземцям. Це включає іноземних фермерів які давно працюють в Україні. На їхню думку це дискримінація і обмеження конкуренції. Це негативно вплине на розвиток агро сектору та розвиток економіки в Україні.” пише Милованов.

“Вважаємо такі обмеження призведуть до нерівних умов діяльності суб’єктів господарювання на одному товарному ринку, і як наслідок обмеження конкуренції на цьому ринку; настання негативних наслідків для наших ринкових позицій.

Прийняття законопроекту в запропонованій редакції порушує принцип рівного захисту державою всіх суб’єктів господарювання закріплений в ч. 4 ст.13 Конституції України та ст. б Господарського кодексу України.” – підкреслюють іноземці.

“Основою для наших господарств є орендовані землі. Якщо ринок землі відкриється, то поля будуть купувати інші, можливо конкуруючі господарства, і ми частково, або повністю втратимо засоби для існування. Усі ми роками розбудовували свої господарства та вклали сотні тисяч чи мільйонів євро. Створили багато робочих місць і у більшості випадків ми були єдиними роботодавцями в селі. Багато полів довелося рекультивувати І навіть викорчовувати кущі та дерева. Плоди цієї праці потім пожинатимуть інші.

Для нас неприйнятними є плани щодо подальшого обмеження продажу землі поблизу державного кордону. Деякі компанії наших колег знаходяться недалеко від кордону. Якщо такі підприємства залишаються виключеними з ринку землі, то це призведе до дискримінації.

Ми розділяємо Ваші побоювання відносно негайного відкриття ринку землі для всіх і бачимо початковий компроміс щодо дозволу на придбання землі для компаній, які працюють не менше трьох років в Україні, як прийнятний варіант для усіх учасників ринку та держави. Це дало б компаніям можливість продовжувати працювати на тих самих умовах, що й українські колеги. Потенційним новим інвесторам це б слугувало сигналом, що їм не потрібно боятися того, що вони в майбутньому будуть у невигідному становищі.” – йдеться у зверненні.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: