Один з найдорожчих делікатесів у світі виготовляють в маленькому селі на Дніпропетровщині. “Перли Афродіти” – так поетично називають яйця середземноморського равлика, йдеться в сюжеті ТСН.
Вартість такої кашки за сто грамів стартує від ста п’ятдесяти доларів. І майже всі, виготовлені в Україні, розкуповують гурмани з Європи і США.
У теплій і вологій кімнаті в сільському будинку повзуть виробники делікатесу. Тут їх більше трьох тисяч. “Їх дуже багато. Ми не розрізняємо де хто, хороші такі, живі тваринки. Мовчать”, – розповідає їх доглядальниця Наталя.
Подорож равлика в горщик із спеціальним ґрунтом – ось за чим найбільше стежить Наталя. Це означає, що буде нова порція ікри.
“Коли їй треба відкласти ікру, сама залазить. І сама вилазить. Це може бути два – три години, може добу бути”, – розповідає дівчина.
В глибині горщика обережно шукає скарб. Улітку відкладає ікру в малих дозах – звичайна ложка.
“Тут майже сто ікринок. Чотири грама. Гарна, смачна ікра”, – каже дівчина.
Добу від горщика до засолювання равликову кашку виготовляють без консервантів. Вона зберігається тільки два місяці.