ВАЖЛИВО

 Хто в Україні може отримати насіння для весняної посівної через USAID

05.05.2023 13:07
6448dca1b3ffc098656566

В Україні 382 громади отримають насіння овочів для весняної посівної через програму USAID. Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації громад, голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник в етері Суспільне. Спротив розповів, хто може отримати таку підтримку та як це допоможе забезпечити продовольчу безпеку.

40 тисяч домогосподарств безкоштовно отримають насіння для весняної посівної через Агентство США з міжнародної допомоги. Доставку насіння кукурудзи до обласних центрів здійснює Всеукраїнська асоціація громад у партнерстві з Новою поштою у межах проекту “Гуманітарна пошта України

Як зазначає Іван Слободяник, першочергово допомогу отримають деокуповані та прифронтові громади, зокрема, їх 145:

“Спочатку війни ми розпочали проєкт, який називається “Згуртовані громади” для того, щоб допомагати тим, хто проживає на лінії зіткнення, в окупації, або деокупованих населених пунктах. За цей рік ми доставили більше тисячі тонн різної продукції. Зараз ми вирішили змінити філософію, все-таки треба давати людям не тільки рибу, а й і вудку. Наша мета — відновити життєдіяльність громад там, де в цьому є потреба”, — говорить голова Конгресу Фермерів.

До набору насіння для посіву входять: морква, капуста, редис та інше.

“Ми отримали насіння для борщового набору. До нас надійшло приблизно 600 заявок від громад. Ми можемо забезпечити всього 40 тисяч людей — це дуже невелика кількість в масштабах країни”, — каже Іван Слободяник.

Щоб отримати насіння, потрібно звернутися до своєї громади та дізнатися, чи підпадаєте ви під категорію:

  • якщо людина проживає на деокупованій території;
  • якщо людина має статус внутрішньо переміщеної особи;
  • якщо людина має інші пільги чи проблеми соціального характеру.

За даними Держстату, за рік ціни на овочі здорожчали на 34%. Головна ідея цієї програми — забезпечити продовольчу безпеку, говорить голова конгресу фермерів:

“Основна кількість насіння овочів доставлялася по території України з півдня — це Херсонщина, Миколаївщина і зараз, очевидно, є проблеми з цим. Пішло заміщення цих продуктів, почали зростати ціни, тому поїхали овочі з інших країн. Для того, щоб соціально вразливі верстви населення не відчували ці наслідки, то ідея була в тому, щоб вони самі собі виростили ці овочі”.

Програма USAID АГРО підготувала для агровиробників інфографіку з рекомендаціями для ефективного вирощування та зберігання овочів.



Перегляди: 10
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: