ВАЖЛИВО

З якими викликами зіштовхуються громади України під час війни

17.05.2022 17:01
Активна-Громада-бюджет-участі-1024x571

Всеукраїнська асоціація громад за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку – АГРО провела всеукраїнської Zoom-наради щодо діяльності громади під час війни: повноваження, кошти та виклики з якими зіштовхнулися громади. Про це повідомляє пресслужба ВАГ, пише agronews.ua.

На нараді були присутні понад 900 представників громад, ключові спікери з питань місцевого самоврядування, бюджетів та податків, та народні депутати України.

Зокрема Перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко; народні депутати Віталій Безгін, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування; Олена Шуляк, Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування; Марʼян Заблоцький, Голова підкомітету з питань місцевих податків і зборів Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики та Олена Копанчук, Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Ключові акценти наради: 

✅ Народні депутати представили парламентські ініціативи, зокрема законопроекти №7269  “Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану”, який  адаптовує роботу органів місцевого самоврядування під умови військового часу та №7282 “Про внесення змін до деяких законів України щодо першочергових заходів реформування сфери містобудівної діяльності”, який створює умови для відновлення зруйнованих населених пунктів;

✅ Також парламентарі наголосили, що боротимуться за корекцію підходу до реалізації урядової постанови №590, яка де-факто блокує розвитковий потенціал місцевого самоврядування в тилу;

✅ Народний депутат Віталій Безгін наголосив, що управління громад у період воєнного часу має бути більш гнучким, тобто в деяких випадках слід давати можливість головам громад ухвалювати рішення одноосібно. Це стосується:  передачі коштів місцевих бюджетів на потреби ЗСУ, створення установ щодо надання безоплатної правової допомоги, боротьби зі стихійними лихами та епідеміями, поводження з небезпечними відходами, звільнення земельних ділянок комунальної власності від незаконних споруд, обстеження будівель і споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій;

✅ Заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк поінформувала не лише  про  законопроект №7282, а  про Програму комплексного відновлення територій. Громади мають розробити такий документ, провести громадське обговорення по ньому, погодження з відповідними службами і затвердити в обласній раді. Документ має передбачати багато аспектів, зокрема негативний вплив руйнування, екологію, відновлення та збереження історичних пам’яток. Там мають передбачатись заходи щодо відновлення територій (розмінування, демонтаж зруйнованих споруд, рекультивація земель). Враховуватись економічна доцільність, перенесення бізнесу а також демографічна ситуація та внутрішньо переміщені особи. Усе це потрібно зробити дуже швидко без затягування термінів;

✅ Народний депутат Мар’ян Заблоцький розповів про проект дружби з США щодо озброєння. Громади США готові ділитися зброєю з українцями для боротьби з рашистською окупацією. Адже якби жителі прикордонних громад мали зброю і були навчені нею користуватись, то могли б дати відсіч загарбникам у перші дні війни. 

✅ Всеукраїнська асоціація громад випише свій порядок денний для парламентарів на 2022 рік за підсумками наради з представниками ОМС та народними депутатами, також ВАГ готуватиме свої пропозиції щодо плану відновлення України після війни в частині державного управління та місцевого самоврядування. 

Голови громад ставили багато запитань. Найбільше – про нестачу пального, зловживання його дефіцитом, і те, що державне регулювання цін лише заганяє бізнес у тінь.

Ще турбує громади, чому казначейство не проводить платежі, а також вирівнювання бюджетів громад. Адже в тих громадах у яких зареєстровано ТрО і ЗСУ надходження в бюджети значно збільшились, а в інших, через тимчасове звільнення від податків аграріїв, неможливість бізнесу працювати взагалі  — навпаки зменшилось.

Також зменшились доходи у бюджет через ненадходження акцизу, що особливо гостро для малих громад.

Запитань було вкрай багато, їх опрацьовують та систематизують експерти Всеукраїнської асоціації громад та на їх основі  сформують запити до народних депутатів, Уряду та окремих Міністерств.



Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: