У 2018 року Україна не використала квоти на експорт ячменю і цукру в країни Європейського Союзу. Про це розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.
«Всього в 2018 р з України здійснювався експорт близько 40 квотованих товарних позицій. Однак, в переліку продукції з повністю закритими квотами не було ячменю і цукру, проте до нього були додані м’ясо птиці, масло, окремі продукти з солоду і крохмалю. Хоча в 2018 р в порівнянні з попереднім роком ситуація з використанням квот дещо покращилася, більшість квот не було використано навіть наполовину », – прокоментував Микола Пугачов.
У повідомленні вказується, що Україна в минулому році використовувала в повному обсязі безмитні квоти на експорт в ЄС, пшениці, кукурудзи, ячної крупи і борошна, яблучного і виноградного соків, обробленого крохмалю, солоду і клейковини, продуктів переробки солоду і крохмалю, оброблених томатів, меду, вершкового масла і м’яса птиці.
Крім того, вичерпані додаткові квоти на мед, оброблені томати, пшеницю і кукурудзу. Майже повністю вибрані квоти на крохмаль і часник.
За оцінками вчених «Інституту аграрної економіки», експорт в 2019 року в ЄС залишиться на рівні показників попереднього року.