НОВИНИ

Експорт цибулі з України досяг найвищого показника за 5 років

27.02.2021 08:01
spring-onion-oblozhka

У першій половині сезону 2020/21 експорт цибулі ріпчастої з України досяг найвищого показника як мінімум за останні 5 років. Про це повідомляють аналітики EastFruit, пише agronews.ua.

Зазначається, що з липня по грудень 2020 року Україна експортувала майже 14 тис. тонн цибулі ріпчастої. Попередній рекордний показник поставок за цей період відзначався в 2018 р. (13 тис. тонн), тоді як в інші сезони і зовсім складав від 3 до 9 тис. тонн.

«Україна в 2020/21 МР має всі шанси встановити як мінімум п’ятирічний рекорд експорту, але навіть цього може бути недостатньо, щоб позитивно вплинути на ціну всередині країни. Експорт цього сезону знову став для українських виробників цибулі ріпчастої вимушеним заходом, адже з початку липня 2020 року ціна на українську продукцію обвалилася і тримається на найнижчому в регіоні Східної Європи рівні», – йдеться у повідомленні.

Так, станом на 22 лютого, середня ціна на цибулю ріпчасту в Україні утримується на рівні в $0,10 за кг, тоді як в інших країнах регіону Східної Європи ціни як мінімум на 60% вище. У країнах же ЄС гуртові ціни на цибулю навіть вище, ніж у Польщі.

«В Україні зараз основним критерієм ціноутворення на ринку цибулі ріпчастої виступає якість продукції. При цьому обсяги цибулі низької якості в сховищах досі високі, і пропонується ця продукція за вкрай низькою ціною – від $0,07 за кг. Водночас за якісну цибулю покупці в Україні готові вже платити вдвічі більше – тобто до $0,14 за кг, але виробники поки вважають за краще утримувати такі партії в сховищах в надії на більш істотне зростання цін в кінці сезону», – зазначають експерти.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: