Авокадо – це тропічна рослина, яке можна зараз зустріти в кожному супермаркеті. Вартість фрукта досить висока, тому можна спробувати виростити фрукт самостійно, зробити це не важко так як рослина досить живучі і витривала. Спочатку необхідно все ж купити фрукт, щоб отримати його кісточку, після ж визначиться з способом вирощування – в грунті або воді. Про це повідомляє Сад-Огород, пише agronews.ua.
При вирощуванні авокадо потрібно пам’ятати, що цей фрукт родом з тропіків, тому дуже важливо дотримуватися температурного режиму, освітлення і вологість.
При посадці слід врахувати такі нюанси:
- дерево стрімко нарощує зелену масу і швидко росте. За перші три місяці воно досягає висоти до 50 см, а взагалі висота може досягати і 2,5 метрів, тому потрібно заздалегідь підготувати вільний кут в будинку і подбає про місткому горщику для нього.
- плодоносити дерево, в домашніх умовах, буде тільки при правильному догляді.
- у листі авокадо містяться корисні ефірні масла, які добре знезаражують і очищують повітря в приміщенні.
Порада: Найкраще в домашніх умовах вирощувати його з кісточки, так як живцювання авокадо переносить погано.
Для успішного вирощування в першу чергу необхідно купити правильний плід, щоб отримати хорошу кісточку. Головне плід повинен бути дуже стиглим. Визначити стиглість можна за кольором і м’якості плода. Для цього стисніть його пальцями по обидва боки, що утворилися вм’ятини повинні швидко стати на місце.
Якщо ж плід жорсткий, то це означає, що він ще не дозрів, але купити його можна і самостійно створити оптимальні умови для його дозрівання. Для цього покладіть фрукт в паперовий пакет і залиште на пару днів, і він досягне необхідного ступеня зрілості.
Для того щоб в майбутньому дерево давало плоди необхідно створити для нього сприятливий мікроклімат.
Не переносить авокадо:
- заморозки
- перепад температури
- протягів
Оптимальна денна температура 22 – 28 градусів, вночі температура повинна бути нижче, приблизно 18 градусів.
Для повноцінного розвитку дерева потрібна. спеціальна грунтосуміш. Культурі підходить грунт м з високим вмістом гумусу, але краще за все купити торф’яної субстрат для цитрусових.
Коренева система авокадо активно зростає і швидко розвивається, тому ємність для посадки повинна бути глибокою. Якщо в горщику йому буде тісно, то припиниться нарощування зеленої маси і листя стануть дрібними і слабкими. Плодоношення в таких умовах неможливо.
Тому потрібно розуміти, що в міру зростання рослина потрібно буде пересаджувати. Перші 5 років зростання дерево пересаджують 1 раз в рік, після п’яти років пересадку проводять 1 раз в 3 роки.
Найкраще підходять ємності (горщики) з кераміки або глини. Такий матеріал добре пропускають повітря і зберігають тепло.
Найпростіший спосіб отримати паросток – це проростити костачку в воді. Для цього потрібно занурити її на 2/3 в воду.
Обов’язково необхідно дотримати 2 умови.
- потрібно постійно підтримувати рівень води в ємності
- воду постійно потрібно міняти, щоб паросток не загинув
Коли на поверхні кісточки з’являться зачатки листків, а в нижній -корешкі, можна приступати до посадки.
Більш простим вважається пророщування в грунті. Для цього досить помістити кісточку в грунт, так щоб гострий кінець був занурений в грунт на 2-5 см. Полив проводити помірно, щоб волога не застоювалася в грунті.
Основні правила вирощування в домашніх умовах:
- правильний полив. Грунт повинна бути завжди вологою, для поливу використовуйте очищену, м’яку воду.
- вносити добриво молодим рослинам не потрібно, всі корисні і необхідні поживні речовини вони отримують з кісточки.
- через швидке зростання дереву необхідна регулярна обрізка, вона стимулює розгалуження і зробить ваш кущ більш розлогим і пишним.
У природі дерево авокадо може вирости дуже високим, в домашніх умовах щоб зупинити зростання його потрібно прищипувати. Якщо не провести прищіпку, то дерево буде виглядати як тонка гола палиця з парою листочків на верхівці.
Проводять прищіпку проводять навесні. Особливо це корисно для рослин, яким взимку не вистачало світла, і вони почали тягнуться вгору.
При прищіпки верхівку рослини обрізають так, щоб від місця зрізу до рівня грунту залишалося, як мінімум, 15 см, а стовбурі має залишатися 3 – 4 втечі від яких в подальшому виростуть бічні пагони.