НОВИНИ

Найпівнічніший виноградник в Україні заснував 96-річний фермер

16.11.2020 17:36
t_1_chesnokov-737x492

Довгожитель і почесний мешканець Шацька, що на Волині, 96-річний Костянтин Чесноков знає про вино буквально все. Він одним з перших у найбільш північному регіоні України почав вирощувати виноград і робити з нього вино. І не лише з нього, а буквально з усіх фруктів-ягід, які ростуть на Поліссі: малини, чорної смородини, вишні, ожини, яблук, аличі. Про це повідомляє kordon, пише agronews.ua.

Виготовляв міцні «чоловічі» напої і солодкі «жіночі», вдавалися йому ігристі вина, купаж, кальвадос (яблучний бренді) та інші.

«Певно, десь пів століття тому я вперше приніс додому виноградну лозу і посадив її біля хати. Її дав мені вчитель історії з сільської школи Шацька Василь Наумич. Пам’ятаю, я прийшов до нього, щоб розпитати про якісь історичні факти. Наша розмова закінчилася тим, що він пригостив мене вином власного виробництва і подарував саджанці винограду», – розповідає Костянтин Петрович.

На той час у Шацьку одиниці вирощували цю солодку ягоду. Найбільш популярними сортами були «Ізабелла» і «Лідія».

Незважаючи на те, що волинський клімат не дуже сприяв росту і дозріванню теплолюбного винограду, рослина з часом все-таки порадувала шачанина щедрими врожаями. Тоді ж він і почав виготовляти вино.

«Бутлі, пляшки, трубки – цих атрибутів стало так багато в нашому будинку, що мама навіть почала висловлювати невдоволення. Причому булькало по всіх кімнатах не лише восени, коли дозрівав виноград, а й влітку, як тільки з’являлися перші ягоди і фрукти. Більше того, посудини із суслом не мали постійного місця, бо одну потрібно було винести на сонце, іншу занести в приміщення, третю – в льох», – з усмішкою згадує про виноробну справу батька донька Лілія Костянтинівна.

Зі слів Костянтина Чеснокова, в цій справі дуже багато дрібних, але важливих нюансів, маленьких секретів, які допомагають досягти гарного результату. Скажімо, підготовлений на вино виноград не можна мити, оскільки на шкірці ягід є грибок, який покращує процес бродіння.

Оптимальний вміст цукру в суслі –10-20%, в усіх інших випадках вино бродить погано. В приміщенні, де «грає» напій, не повинно бути різких перепадів температури.


Перегляди: 4
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: