НОВИНИ

Держава має бути арбітром у суперечках між сторонами аграрного ринку, – думка

30.10.2020 07:02
Close-up of business handshake over workplace with documents, pens, glasses

Усувати державу від вирішення суперечок між сторонами аграрного ринку неприпустимо. Держава повинна виступати у ролі арбітра між учасниками ринку, вважає Микола Шкурко, голова Громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України» (ГС «АРЛКУ»). Про це повідомляє agronews.ua.

“Умови на аграрному ринку повинні бути, в першу чергу, недискримінаційними. Є неприйнятним надання переваг одним учасникам ринку перед іншими. Найбільші ризики існують у сільському господарстві. У світі іпосилюється дефіцит аграрної сировини. Україна вичерпала екстенсивний ресур розвитку за рахунок розширення посівних площ. Експортер повинен надавати конкурентні умови закупівель. Для уникнення у подальшому конфліктних ситуацій, ми пропонуємо керуватися викладеними у приамбулі Меморандуму положеннями. Меморандум покликаний встановити взаємоприйнятні умови на ринку. А пріоритет – за агровиробництвом у рамках чинного законодавства”, – коментує очільник ГС «АРЛКУ» ситуацію, яка склалася на аграрному ринку через неможливість виконання частиною агровиробників форварних контрактів під урожай 2020 року.

Напередодні, 28 жовтня 2020 року, Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України спільно з депутатами, аграріями та трейдерами розробило меморандум (і додаток до нього) дій для вирішення ситуації з невиконанням форвардів по зернових для агросектору.


Згідно з Меморандумом про взаєморозуміння між Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, пропонується дотримуватися порядку реструктуризації зобов’язань сторін за форвардними контрактами та договорами поставки сільгосппродукції;

У свою чергу Міністерство сприятиме інформаційному забезпеченню проведення реструктуризації зобов’язань за форвардними контрактами та договорами поставки сільгосппродукції;

Згідно Меморандуму, учасники зернового ринку, що виступають сторонами за форвардними контрактами або договорами поставки, будуть здійснювати всі необхідні заходи для досягнення між собою домовленості про реструктуризацію своїх зобов’язань за укладеними контрактами на базі принципів, умов і положень, які закріплені в Меморандумі.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: