Через відключення електроенергії підприємства змушені скорочувати обсяги виробництва та звільняти персонал. Одним із найбільш уразливих виявився ринок харчових продуктів. Адже тут практично кожен етап від зберігання сировини до зберігання готової продукції на складах вимагає електроенергії. В умовах нестачі електроенергії в Україні виникне дефіцит їжі, і ціни на продукти неминуче зростуть. Про це повідомляє Today.ua, пише agronews.ua.
Регулярні перебої в електропостачанні перешкоджають нормальній роботі та завдають шкоди птахофабрикам, молокопереробним підприємствам та овочесховищам.
Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук каже, що дефіцит електроенергії призводить також до зростання цін на овочі. Для підтримки відповідного мікроклімату в овочесховищах доводиться використовувати дизельні генератори, а це — додаткові витрати. Тому вже у грудні вартість овочів зросте на 15–20%.
Виконавчий директор асоціації «Союз птахівників України» Сергій Карпенко розповів, що енергетична криза змушує підприємців переглядати свої виробничі плани та скорочувати обсяги виробництва продукції. Це спричиняє дефіцит продукції та підвищення цін на неї.
Схожа ситуація склалася й у молокопереробній галузі. Про це розповів виконавчий директор «Союзу молочних підприємств України» Арсен Дідур. Тут електроенергія необхідна практично на кожному етапі виробництва. Зберігання сировини та готової продукції потребує відповідних умов, та й для виробничих ліній потрібне електроживлення.
Через таке зростання витрат на виробництво та зберігання продуктів підприємці будуть змушені скорочувати обсяги виробництва. Це неминуче призведе до дефіциту їжі в торгових мережах. Якщо ракетні атаки з боку Росії не припиняться, асортимент продовольчих товарів у магазинах значно збідніє, а ціни на продукти зростатимуть дедалі вище.