АНАЛІТИКА

Ціни на пшеницю суттєво зросли

06.05.2023 09:05
yak-viznachiti-yakist-zerna-pshenitsi-65688825245696_db720dc734

Ціни на пшеницю зафіксували найбільший стрибок за шість місяців на тлі ескалації напруженості в Чорному морі після того, як росія заявила, що два безпілотники атакували Кремль. Про це пише Bloomberg, передає agronews.ua.

Як зазначається, загострення відбулося у непростий час для майбутнього безпечного коридору, який дозволяє Україні експортувати врожай через Чорне море. 5 травня заступники міністрів оборони Туреччини, росії та України мають обговорити продовження угоди, термін дії якої, за словами москви, спливає 18 травня. росія проведе переговори з представниками ООН у москві того ж дня, повідомило МЗС рф.

Ф’ючерси на пшеницю в Чикаго зросли на 1,2% — до $6,475 за бушель (близько 27 кг). На день раніше ціни підскочили на 5%.

З липня в межах угоди на світовий ринок було відправлено майже 30 млн т урожаю, при цьому Китай є основним напрямком, за яким йдуть Іспанія та Туреччина. Відвантаження кукурудзи становлять близько половини вантажів, а пшениці — близько чверті.

Спалаху напруженості було достатньо, щоб спровокувати сплеск покупок на ринку пшениці. До цього ціни впали до дворічного мінімуму на тлі сприятливих перспектив урожаю у північній півкулі, де вирощується більша частина світової пшениці.

Атака безпілотників відновила побоювання з приводу світових постачань пшениці й викликала у трейдерів побоювання, що недавній розпродаж міг зайти надто далеко, повідомила електронною поштою аналітик Farm Futures Жаклін Холланд.



Перегляди: 8
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: