АНАЛІТИКА

Ціни на спаржу побили рекорд

04.05.2023 09:20
sezon-sparzhi-startuvav-z-cini-300-grn-kg

У багатьох областях України господарства вже розпочали зрізання спаржі. На сьогодні роздрібна ціна на овоч коливається у межах 300 грн/кг. Про це AgroPortal.ua розповів агроном-консультант з Вінницької області Володимир Білко, пише agronews.ua.

Він зазначає, що минулого року спаржу продавали по 220-250 грн/кг вроздріб, а опт був від 150-200 кг/грн.

Посадка спаржі — це не тактичне, а стратегічне планування на 10-15 років, тому хто планував її садити, робив це попри воєнні ризики. Площі під спаржею будуть зростати й надалі з декількох причин: по-перше, це культура, яка дає можливість фермеру отримати перші гроші, по-друге, попит на овочі зростає. Крім того, зросла ціна, але це більше пов’язано з подорожчанням витрат.

Окрім здорожчання ресурсів, зросла ще й оплата праці. Збір спаржі проводиться вручну. Якщо минулого року оплата була близько 500 грн за день збору, то сьогодні — близько 600 грн.

Щодо погодних умов, то агроном зазначає, що вони були сприятливими. «Хто з осені встиг внести добрива та ЗЗР, у них усе добре. Навесні також можна було знайти вікна і підживити спаржу. Оскільки зима була помірною, то запас вологи достатній. Шкідники не літають, а от по хворобах вже є грибкові захворювання, але фунгіцидами їх обробляти ніхто не буде, адже пагони швидко наростають», — розповідає Білко.



Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: