НОВИНИ

Використання водних ресурсів у сільськогосподарській та харчовій промисловості

29.08.2016 12:57

Найбільше води в Україні використовується в регіонах із розвиненим сільським господарством та промисловістю з достатньо сухим кліматом. Лідером видобування водних ресурсів є Донецька область (14%), інші великі споживачі водного ресурсу – Дніпропетровська та Херсонська області.

Об’єми використаної води наразі оцінюються у 19,24 км³/рік. Для порівняння, у 1992 році ця цифра становила 26 км³/рік. До здобуття Незалежності,структура використання водних ресурсів України була такою: 30% йшло на потреби сільського господарства, 52% – на промислове виробництво, решта –  на комунальне споживання та інші потреби. За даними FAO AQUASTAT, сучасна структура споживання води в Україні значно переорієнтувалася в бік промисловості. Наразі, близько 70% усієї видобутої води споживається промисловістю, 24% припадає на комунальні потреби, і лише 6% – на сільське господарство. Це пов’язано, перш за все, із значним скороченням зрошення: наразі, фактично зрошуються лише 27% тих земель, що мають обладнання для іригації.

Використання водних ресурсів харчовою промисловістю становило 126 млн м³у 2012 році. Значне падіння використання води (на 24%) спостерігалося протягом глобальної економічної кризи у 2008-2009 роках, коли суттєво скоротилися і обсяги виробництва харчової продукції в Україні.

Використання води харчовою промисловістю України, 2007-2012

 Вартість води

У 2007 році частка витрат на воду в загальному обсязі продажів харчової промисловості становила до 0,02%. Ця цифра різко виросла до 0,13% в 2012 році. Отже, на кожну тисячу гривень в продажах, харчова промисловість витрачала близько 1,3 грн на воду.

Вартість 1 м3 води для харчового виробництва України, 2007-2012

Проте, навіть при тому що вартість кубометра води зростає в геометричній прогресії, вона все ще залишається пропорційно незначною для загальних виробничих витрат. Насправді, для виробників має значення висока вартість викачування води: вартість викачки одного кубометра води становить 0,7 грн.

Вода у харчовій промисловості

Найбільшим споживачем водних ресурсів у харчовій промисловості з 2007 по 2012 рік була цукрова промисловість: на її рахунку – близько чверті всієї води, використаної у харчовій промисловості за ці шість років. Молочна промисловість була другим за величиною споживачем води – її частка становить 15%. Частки пивоварної та алкогольної галузі становлять по 12%. Таким чином, на ці чотири галузі разом припадало 64% всієї води, використаної в харчовій промисловості.

Частка використання води галузями харчової промисловості України, 2007-2012 рік

 

Якщо ж поглянути з точки зору походження води, то найбільшим споживачем ґрунтових вод є молочна промисловість, яка використовує до 26% усіх підземних вод, що використовуються харчовою промисловістю.

Частка використання підземних вод галузями харчової промисловості України, 2007-2012 рік

Повний текст дослідження доступний за посиланням.

 


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: