Люди стали основним фактором поширення АЧС

17.08.2016 07:43


За словами представників Держпродспоживслужби, основний фактор поширення вірусу — люди.

«Враховуючи незначну кількість диких кабанів та місць їх розповсюдження в південних областях України, найвірогіднішою причиною виникнення хвороби в Одеській та Миколаївській областях стало несанкціоноване переміщення інфікованих збудником АЧС вантажів (живі тварини, сировина або продукція тваринного походження). Якщо нанести на карту всі неблагополучні пункти південного регіону, то ми побачимо, що майже всі вони знаходяться на незначній відстані вздовж автодоріг, що ведуть від спалахів, виявлених у 2015 році», — коментують у відомстві.

«Епізоотіям АЧС притаманна літньо-осіння сезонність. Число спалахів у господарствах населення різко зростає у літні місяці і підвищений ризик занесення захворювання на ферми зберігається до листопада. Він дещо зменшується після сезонного забою свиней. При несвоєчасному виявленні або свідомому приховуванні спалахів АЧС на фермах, в залежності від їх розміру, типу і географії господарських зв’язків ризик поширення заражених свиней, або продукції з них, може зростати в геометричній прогресії», — додають представники Держпродспоживслужби.

За матеріалами: Агравері.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: