НОВИНИ

Хто купив Америку? Десять чоловік, яким насправді належать землі США

08.09.2016 17:43

Серед землевласників є і сімейні династії, чиї історії налічують сотні років, і новоспечені мільйонери. Якщо об’єднати земельні ділянки десяти найбільших приватних землевласників Америки, їх площа складе близько 5,5 мільйона гектарів, або 55 тисяч квадратних кілометрів, що перевищує розміри окремих штатів США, наприклад Меріленда, Коннектикуту або Гаваїв. Хто ж насправді володіє Америкою?

1. Джон Малоун
Загальна площа земельних угідь: 890 тисяч гектарів

Перше місце в рейтингу найбільших землевласників США займає Джон Малоун. Засновник корпорації Liberty Media, один зі ста найбагатших людей в світі володіє ранчо у Вайомінгу, Нью-Мексико і Колорадо, а також лісами в Мені.

Територія, що належить Малоун, в 150 разів перевищує площу Манхеттена і в три рази – площу штату Род-Айленд з населенням в мільйон чоловік. Землі мільярдера в Мені складають понад п’ять відсотків площі штату.

Малоун не так давно зайняв перше місце в рейтингу найбільших землевласників Америки. Близько половини своїх угідь – 485 гектарів лісів в штаті Мен і земель в Нью-Гемпширі – він придбав в 2011 році. Як вважає мільйонер, на його пристрасть до збирання земель вплинули єврейські коріння, і живе в ньому генетична пам’ять народу, що століттями не мав своєї території. Крім фінансових причин і турботи про екологію, на постійне придбання все нових і нових ділянок його надихає особливе почуття трепету і захоплення, яке він відчуває, дивлячись на безкраї простори належної йому землі.

2. Тед Тернер
Загальна площа земельних угідь: 809 тисяч гектарів

Засновник каналу CNN Тед Тернер ще хлопчиськом найбільше любив полювати, рибалити і бродити лісомі. Мільярдер стверджує, що в дитинстві навіть потрапив в поліцію, підстрелив білку в угіддях сусіда. Тоді він поклявся собі, що коли-небудь заробит багато грошей і купить скільки завгодно власної землі. Тернер стримав слово. Сьогодні він один з найбільших землевласників Америки.
Улюблене місце Тернера, де він проводить багато часу, – ранчо «Вермеджо Парк». Мільярдер приймає гостей – політиків, королівських осіб та зірок шоу-бізнесу, – в особняку, побудованому в середині ранчо понад століття тому. До речі, тут можуть пожити і «прості смертні»: кімнату в особняку Тернера можна орендувати за ціною 550-650 доларів за ніч.

Нещодавно Тед Тернер вирішив взятися за новий бізнес – екотуризм. «Вермеджо Парк» і ще три ранчо підприємця відкрили для публіки, яка бажає порибалити, зайнятися велоспортом і так далі.

Мільярдер планує перетворити свої приватні володіння в національний парк, але більш камерний і затишний, ніж, наприклад, «Йєллоустон». За словами Тернера, в його парку на бізонів не будуть націлені сотні камер – тут можна буде залишитися наодинці з природою.

3. Сім’я Емерсон
Загальна площа земельних угідь: 770 тисяч гектарів

Родині Емерсон належать землі і ліси в Каліфорнії. Угіддя Емерсон швидко розширюються, щороку вони набувають нові території – тільки в 2015 році в скарбничку сім’ї додалися ділянки загальною площею 22 тисячі гектарів. Глава сім’ї, Арчі Емерсон, – найбільший приватний землевласник в Каліфорнії.

Уже кілька поколінь Емерсон працюють в лісовій промисловості. Їм належить друга за величиною в США компанія по виробництву пиломатеріалів – Sierra Pacific Industries. Компанія також піклується про екологію: щорічно фермери обробляють лише трохи більше одного відсотка земель Емерсон, а замість вирубаних дерев висаджуються нові.
Мільярдери, які могли б дозволити собі жити в будь-якому куточку світу, ні на що не проміняють Каліфорнії. Арчі Емерсон розповідає, що з дитинства найбільше на світі любить бувати в лісі. Для нього немає кращого відпочинку, ніж полювання або риболовля у власних угіддях.

Ліси Емерсон є приватною власністю, але відкриті для публіки. Тут дозволяється займатися риболовлею, хайкінгом, їздити на велосипеді, при цьому заборонено збирати квіти, гриби і ягоди, ночувати в наметах і розпалювати багаття.

4. Бред Келлі
Загальна площа земельних угідь: 670 тисяч гектарів

Великому тютюновому магнату Бреду Келлі належить безліч земель в штатах Нью-Мексико, Техас, Вайомінг і Колорадо. За словами Келлі, він не ставив перед собою мети стати одним з найбільших землевласників США. Майбутній мільярдер виріс на фермі, і земля – це те, що близько і знайомо йому з дитинства.

Першу ділянку Келлі купив в 17 років відразу після закінчення школи. Пізніше інвестиції в землю стали для бізнесмена одним з улюблених способів збереження і примноження капіталу. У Келлі хороше чуття на вигідні угоди – останні з придбаних ним активів за п’ять років подорожчали в два рази. Мільярдер не займається управлінням ранчо, тільки вкладає гроші в покупку, а на землі продовжують працювати в якості орендарів попередні власники.
Одне з хобі Бреда Келлі – виведення нових порід худоби і вирощування рідкісних видів тварин. Келлі співпрацює з зоопарками та фондами охорони дикої природи. На одній з його ферм розводять карликових буйволів, антилоп і диких биків, а також тапірів, бегемотів і носорогів.

5. Сім’я Рід
Загальна площа земельних угідь: 565 тисяч гектарів

Ріди, що входять в топ-150 найбагатших сімей Америки, займаються лісопереробкою. Ось уже п’ять поколінь родини управляють компанією Green Diamond Resourse Company. Рідам належать землі і ліси в штатах Вашингтон, Орегон і Каліфорнія. У рейтингу найбільших землевласників Америки сім’я опинилася лише недавно: майже половину своїх територій, 243 тисяч гектарів, Ріди придбали в 2014 році.

Компанія Green Diamond Resourse Company дотримується всіх екологічні стандарти і може служити прикладом для інших корпорацій в лісової промисловості. Згідно зі своїм статутом, компанія зобов’язана зберігати водні та земельні ресурси, дику флору та фауну, культурні та історичні пам’ятники на розроблюваної території. У 2015 році на святі на честь 125-річчя Green Diamond Resourse Company Рідамі було посаджено стомільйонне за рахунком дерево.
У 2000 році в компанії був затверджений план, згідно з яким на землях буде особливо охоронятися 51 вид диких тварин і їх природне місце існування. Щорічно у виробничому циклі компанією задіються всього два відсотки наявних земель, на яких згодом відразу ж висаджуються нові дерева, щоб цикл зростання лісу не переривався.

6. Сім’я Ірвінг
Загальна площа земельних угідь 485 тисяч гектарів

Родоначальник сім’ї, Кеннет Колін Ірвінг, був великим канадським промисловцем, одним з п’ятнадцяти найбагатших людей у світі. Сьогодні його синам і онукам належить близько 300 компаній, що займаються бізнесом в нафтовій і газовій галузях, лісової промисловості, в сферах будівництва та телекомунікацій.

Крім 485 тисяч гектарів в США, сім’я володіє територіями площею понад 800 тисяч гектарів в Канаді – Ірвінг вважаються одними з найбільших землевласників світу. Вони також є головними землевласниками в штаті Мен.
На відміну від багатьох героїв цього рейтингу, що піклуються про екологію, Ірвінги не раз піддавалися критиці з боку захисників природи. Екологи вважають, що улюблена стратегія цих землевласників – «вирубати все і втекти».

7. Сім’я Сінглтон
Загальна площа земельних угідь: 450 тисяч гектарів

Генрі Сінглтон був членом Національної академії наук США, одним із засновників і головою великого концерну, що виробляє електроніку, – Teledyne, Inc. У середині 1980-х років Сінглтон зацікавився інвестиціями в земельні ділянки і почав купувати ранчо в штатах Нью-Мексико і Каліфорнія. За 14 років бізнесмен купив 28 ранчо і став одним з найбільших землевласників Америки і світу. До 1999 року Генрі Сінглтон належало вже 1,5 відсотка території штату Нью-Мексико. Після його смерті управлінням ранчо зайнялися п’ятеро його дітей.
Одна з ділянок Сінглтон знаходиться в історичній області в Нью-Мексико, на південь від міста Санта-Фе. На цій території проводяться археологічні розкопки, а самі Сінглтони співпрацюють з істориками з метою збереження культурної спадщини регіону.

8. Сім’я Кінг
Загальна площа земельних угідь: 369 тисяч гектарів

Династії землевласників Кінг вже більше 150 років належить велика територія на півдні Техасу – заповзятливий ділок Річард Кінг почав скуповувати тут землі ще в 1853 році і розширював угіддя аж до своєї смерті в 1885-му. Сьогодні «Ранчо Кінга» – найбільше в Техасі, в нього входять території шести округів штату. Про сам Річарда Кінга написано близько десятка книг, в його честь навіть названий розташований неподалік від ранчо місто – Кінгсвілл. У 1961 році «Ранчо Кінга» отримало статус національного історичного пам’ятника
Землі, які належать родині Кінг, відкриті для публіки – на території проводять екскурсії для туристів і навчають фермерів вести сільське господарство сучасними методами, безпечними для природи. На «Ранчо Кінга» приїжджають еко-туристи – тут можна рибалити, кататися на велосипедах, спостерігати за птахами.

Територія ранчо такою великою і багата, що дозволяє власникам не тільки розводити худобу і вирощувати овочі, горіхи і цитрусові сади, але навіть добувати нафту і газ.

9. Стен Кронке
Загальна площа земельних угідь: 343 тисячі гектарів

Стен Кронке – один з найбільших і найбагатших забудовників Америки, власник кількох спортивних команд, в тому числі лондонського футбольного клубу «Арсенал».

Кронке витрачає значну частину статків на придбання земельних ділянок. Загальна площа володінь мільярдера в Арізоні, Монтані і Вайомінгу в 4,5 рази перевищують територію Нью-Йорка. У 2012 році Кронке придбав ранчо у Скелястих гір в Монтані вартістю 132 мільйони доларів і площею 50 тисяч гектарів – це приблизно два Бірмінгема. На ділянці є будинок площею 930 квадратних метрів з басейном. При цьому ранчо потрібно мільярдерові не стільки для збереження капіталу і відпочинку: в першу чергу тут розводять елітні породи худоби.
У 2016 році Кронке витратив десяту частину своїх статків, купивши один з двадцяти найбільших скотарських ранчо Америки – Waggoner Ranch в Техасі. Орієнтовна вартість покупки склала 655 мільйона доларів. На території ранчо Кронке планує побудувати розкішну резиденцію, а землі будуть використані для вирощування пшениці та розведення худоби.

10. Сім’я Пінгрі
Загальна площа земельних угідь: 336 тисячі гектарів

У 1841 році засновник династії Пінгрі, торговець Девід Пінгрі почав набувати лісові ділянки в штаті Мен. Сім поколінь по тому родині належить вже 336 тисяч гектарів, переважно в штатах Мен і Нью-Гемпшир. На відміну від типових землевласників, які продавали свою власність фабрикам під вирубку деревини, члени сім’ї Пінгрі співпрацювали з корпораціями, зберігаючи за собою право голосу, і стежили за дотриманням екологічних стандартів робіт.
У 1964 році спадкоємці Пінгрі заснували компанію Seven Islands Land Company, яка тепер контролює використання земель сім’ї. Пінгрі завжди дбали не тільки про прибуток – причому навіть в ті часи, коли збереження лісів та охорона навколишнього середовища мало кого хвилювали. Три чверті земель Пінгрі мають статус особливих природних територій, на яких підтримується природне середовище проживання диких тварин.

За матеріалами: VesLv


Перегляди: 154
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: