НОВИНИ

Готуй сани влітку, або як мінімізувати ризики від втрати посівів озимих

07.09.2016 14:53

Із закінченням літньопольових робіт саме час аграріям подумати про майбутній урожай озимих. Але у зв’язку зі зміною клімату значно підвищуються й агроризики. Передбачити, які погодні умови будуть найближчі півроку та як вони вплинуть на врожайність культур, на жаль, ніхто не може. Як мінімізувати збитки  від  втрати врожаю озимих розповідає експерт страхового ринку, гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін. 

«Вітчизняні аграрії майже не використовують механізм страхування посівних площ. Причин цьому багато: деякі вважають, що це складно та дорого, інші надіються на сприятливі погодні умови та думають, що «пронесе». Але, щоб нормально розвивати свій бізнес, сільгоспвиробники мають бути впевненими у завтрашньому дні.Застрахувавши врожай завчасно, в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем та  не доведеться шукати кошти в авральному порядку», – говорить експерт

«Впевненості у фінансовій стабільності додають програми агрострахування, Основна відмінність програм компанії «Агрориск» в тому, що  ми страхуємо та відшкодовуємо  всі витрати, не залежно від їх походження, як прямі, так і непрямі. Наші програми передбачають страхування від будь-яких погодних явищ, які можуть привести до втрати врожаю», – зазначає Володимир Юдін.

За програмою, “Перезимівля / Тотальний збиток і Весняні заморозки” на сезон осінь-зима 2016/17, яку пропонує компанія «Агрориск», страхуються і перестраховуються врожаї озимої пшениці, озимого жита, озимого тритикале, озимого ячменю, озимого ріпаку та озимої гірчиці.

Відшкодування проводиться за умови, що Страхувальник, з огляду на загибель понад 50% сходів на конкретному полі, приймає рішення про непродовження робіт на даному полі і робить його культивацію.

Читайте також: Програма страхування для постачальників засобів захисту рослин (ЗЗР)

 

Перевагою даної програми є те, що Страхувальник має можливість вибирати між декількома рівнями франшизи, і, відповідно, тарифів. Також, за погодженням зі страховою компанією, Страхувальник має право на розподіл потерпілого поля навесні на дві частини: для отримання відшкодування згідно однієї частини і для збереження іншої під урожай озимих. Франшиза застосовується до страхової суми для кожного поля окремо.

Страхова сума визначена в розмірі витрат. Максимальний ліміт на гектар становить 12 000 гривень. У тому випадку, якщо укладається договір страхування на весь період вегетації до збирання, то страхова сума визначається, виходячи з вартості врожаю, але навіть в цьому випадку відповідальність страховика на період зимівлі не перевищує фактично понесених витрат.

Період страхування для зимівлі становить від моменту появи сходів восени до відновлення вегетації навесні, але не пізніше 31 травня 2017 року. Мінімальна кількість рослин на 1 м2 при прийомі на страхування становить 250 для зернових і 30 для ріпака.

«Наприклад, протягом зими були явища, які могли призвести до збитків, що підтверджувалося даними монолітів. У кожному разі Страхувальник вчасно сповіщав Страховика (або агента «Агрориск») про можливе страхову подію, а також отримував необхідні довідки на найближчій метеостанції», – описує принцип страхового відшкодування гендиректор компанії «Агрориск» Володимир Юдін.

«У середині квітня, після відновлення вегетації, Страхувальник зробив огляд поля і прийшов до висновку, що щільність сходів виявилася близько 35% від початкової, і прийняв рішення про культивацію земельної ділянки. Культивація була проведена у присутності представника «Агрориск». У такому випадку страхувальник отримає після франшизи до 90% витрат», – зазначає Володимир Юдін.

«Я впевнений, що українські аграрії у повному обсязі оцінять всі переваги агрострахування, адже це дієвий фінансовий механізм відшкодування збитків», – каже експерт.

 

Довідкова інформація про «Агрориск».

 

 


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: