НОВИНИ

«Чиста» перемога над забур’яненістю: обираємо рішення для післясходового контролю

20.04.2023 09:07
Depositphotos_198667830_xl-2015 web

Соя, горох та соняшник, стійкий до імідазолінонів, на початкових етапах росту та розвитку надзвичайно чутливі до конкуренції за світло, простір, вологу та елементи мінерального живлення. Адже недоотримавши один із цих життєво важливих ресурсів на початку вегетації, вони не зможуть надалі повноцінно реалізувати генетичний потенціал урожайності, пише  agronews.ua.

Як відзначають фахівці компанії Ukravit , надмірна забур’яненість та супутні з нею загрози, як-то спільні з культурою хвороби та шкідники, можуть призвести до втрат до 30 % і більше врожаю соняшника, 50 % – сої та від 30% до 50% – гороху. Щоб запобігти цим непродуктивним втратам, вони рекомендують своєчасно подбати про гербіцидний захист посівів.

«Контроль забур’яненості – складний системний процес, який триває упродовж всієї сільськогосподарської діяльності аграрія на різних культурах, – наголошує керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Глобально, це дотримання чергування культур у сівозміні, механічний обробіток ґрунту, комплекс меліоративних заходів, збалансоване удобрення ґрунту тощо. А безпосередньо – систематичний хімічний контроль бур’янової рослинності в посівах з огляду на вирощувану культуру та видовий склад бур’янового компоненту. Зважаючи на регулярне порушення сівозміни та здорожчання і дефіцит виробничих ресурсів, ситуація із забур’яненістю посівів сої, гороху та соняшника, стійкого до імідазолінонів, в останні роки погіршилася. Відповідно, велика частина «відповідальності» лягає на гербіцидний захист. Тож до вибору препаратів необхідно підходити надзвичайно ретельно».

Для післясходового контролю однорічних дводольних і злакових бур’янів у посівах сої, гороху та стійкого соняшника Олександр рекомендує системний гербіцид Імі-Віт (імазамокс, 40 г/л). Потрапляючи до меристемних тканин або ділянок росту бур’янів, діюча речовина спричинює порушення синтезу білків, що призводить до загибелі як вегетативної частини, так і кореневої системи сегетальної рослинності і попереджує їх повторне відростання. А допоміжні речовини препарату підвищують ефективність його засвоєння.

Проведена своєчасно, в максимально чутливі для бур’янової рослинності фази, обробка забезпечує чисті посіви впродовж тривалого періоду за рахунок ґрунтової дії. Тож дозволяє і надійно захистити культури від сегетальної рослинності, і заощадити кошти на додаткових гербіцидних обробках.



Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: