НОВИНИ

Чим корисна полуниця: 15 основних властивостей ягоди

25.05.2023 18:24
polunytsya

Травень та червень – сезон полуниці, а це означає, що треба згадати про корисні властивості цієї ягоди. Про те, наскільки корисна ця ягода, ви знаєте не з чуток. Про інші переваги розповімо вам ми – зі слів вчених та лікарів.

1. Полуниця покращує пам’ять

Згідно з дослідженнями, полуниця уповільнює процеси старіння мозку, а отже, продовжує його функціональне життя, дозволяючи нам якомога довше залишатися в здоровому глузді та міцній пам’яті. А щоденне вживання полуниці покращує короткочасну пам’ять.

2. Полуниця покращує зір

Стиглі червоні ягоди полуниці корисні також і для зору. Численні дослідження підтверджують, що щоденне вживання полуниці запобігає розвитку макулярної дегенерації сітківки ока, катаракти, сухості ока, прогресуючої сліпоти та інших проблем, пов’язаних з віковими змінами тканин. Біохімічний склад ягід дозволяє не лише запобігти можливої появі хвороб очей, що ведуть до порушення зору, але також сприяє прогресивному лікуванню вже наявних недуг.

3. Полуниця підтримує імунітет

Вітамін С, що міститься в полуниці, впливає на організм, як антиоксидант. Він підтримує клітини імунної системи, захищаючи їх від ушкоджень, які можуть виникнути за імунної відповіді.

4. Зменшує запалення

Запалення – це нормальна реакція на інфекцію та травму. Але воно стає проблемою, коли перетворюється на хронічну форму.

Полуниця – багате джерело поліфенолів, які можуть захищати клітини від запальних ушкоджень. Деякі дослідження показали, що вживання полуниці зменшує запалення маркери, такі як високочутливий С-реактивний білок.

5. Полуниця допомагає захиститися від раку

Завдяки високій концентрації вітаміну С, елагової кислоти, антоціану, кемпферолу та інших корисних речовин ця ягода може запобігати розвитку деяких форм раку.

6. Полуниця корисна для фігури

По-перше, оскільки полуниця не дуже солодка, вона низькокалорійна. На 100 грамів припадає 33 кілокалорії, які легко можна спалити за кілька хвилин активного бігу. По-друге, вона має низький глікемічний індекс, отже, запобігає накопиченню жирів. По-третє, містить речовини, що сприяють спалюванню жирів.

7. Полуниця нормалізує рівень цукру в крові

Полуниця – одна з тих ягід, яку рекомендовано вживати діабетикам. Завдяки своєму унікальному складу та високому вмісту фітонутрієнтів, вона не сприяє різкому підвищенню рівня цукру в крові, а також уповільнює процес абсорбції цукрів.

8. Полуниця корисна для серця

Ця червона ягода знижує ризик виникнення та розвитку численних серцево-судинних захворювань. Як ми вже писали, полуниця багата різними вітамінами та антиоксидантами, а також у ній міститься магній та калій. Останні відіграють важливу роль у нормалізації кров’яного тиску, а також запобігання застою рідини, що призводить до набряків, які помітні зовні, а також і до тих, які можуть утворюватися на внутрішніх органах.

9. Полуниця зменшує біль при остеоартриті

Остеоартрит – це поширений тип артриту, який зазвичай викликаний запаленням та супроводжується болем у суглобах та руйнуванням хряща.

Згідно з одним дослідженням, де учасники були випадково поміщені в групу плацебо або групу, яка вживала 50 грамів ліофілізованої полуниці на день протягом 12 тижнів. Ті, хто регулярно їв полуницю – менше страждали від болю.

10. Полуниця покращує рівень хорошого холестерину

Хороший холестерин поглинає надлишок поганого і переносить його в печінку для подальшого виведення з організму. Також він допомагає знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.

Згідно з дослідженням, опублікованим у Journal of Clinical Nutrition, учасники, які вживали помірну кількість ягід, мали значне підвищення рівня хорошого холестерину.

11. Полуниця допомагає у лікуванні метаболічного синдрому

Метаболічний синдром – це сукупність станів (артеріальний тиск, високий рівень цукру в крові, низький рівень хорошого холестерину та збільшення талії), які підвищують ризик розвитку діабету 2 типу та серцевих захворювань.

Полуниця допомагає запобігти цьому синдрому завдяки своїм поживним речовинам. Дослідження показало, що люди, які приймали полуничний напій, що містить в еквіваленті три чашки полуниці, мали нижчий рівень “поганого” холестерину.

12. Полуниця допомагає травленню

Вживання різних рослин має вирішальне значення для хорошого травлення та здоров’я кишечника, оскільки вони містять клітковину. Одна чашка нарізаної полуниці містить близько 3,5 г цієї речовини.

У цій ягоді міститься нерозчинна клітковина, яка сприяє підтримці правильного травлення.

13. Полуниця сприяє виробленню колагену

Колаген – найпоширеніший білок в організмі, він є будівельним матеріалом для шкіри, м’язів, кісток, сухожиль і сполучних тканин. Він підтримує здоров’я волосся, шкіри, нігтів та навіть суглобів.

Один із способів підтримати природну здатність організму виробити колаген – вживати вітамін С, якого якраз багато в полуниці.

14. Полуниця допомагає при депресії

Ця ягода допоможе полегшити симптоми депресії. Вона є добрим джерелом фолієвої кислоти: одна чашка нарізаної полуниці містить 39,8 мікрограм цієї речовини.

Деякі дослідження показали, що люди, які перебувають у депресії, мали нижчий рівень фолієвої кислоти, порівняно з людьми без депресії. Вживання великої кількості цієї кислоти є корисним при лікуванні депресії.

15. Полуниця показана алергікам

Дивно, але така спірна на перший погляд ягода – саме те, що рекомендовано людям з алергією різного виду. Знову ж таки, завдяки своєму біохімічному складу полуниця здатна придушити запальні процеси та певні біохімічні реакції, пов’язані з проявом алергії.

Більше того, полуниця показана майбутнім мамам. Згідно з дослідженнями, якщо жінка під час вагітності вживала полуницю, ризик розвитку алергії на неї у дитини буде мінімальним.


Перегляди: 92
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: