ВАЖЛИВО

Чому глибоке рихлення краще за оранку для українських аграріїв

24.01.2022 16:02
ддддд

Багато вагомих причин змушують аграріїв змінювати підходи до управління своєю господарською діяльністю. До цих причин відносять: кліматичні зміни, ущільнення ґрунту, брак вологи та високу вартість палива, пише  agronews.ua.

Застосування глибокорозпушувачів — це одне з найефективніших сучасних рішень у сфері ґрунтообробітку. За допомогою їхнього використання можна значно підвищити продуктивність роботи, зберегти вологу та при цьому значно заощадити на витраті палива.

Глибокорозпушувач — агрегат, який має бути в кожному господарстві

Застосування оранки має як свої переваги, так і недоліки. До ключової переваги можна віднести зароблення решток на глибину за один прохід. Відповідно отримуємо чорний фон, який легше готувати навесні під посів. Але така технологія ефективна коли є достатньо вологи.

Через зміну клімату і все більшу кількість посушливих років проблема дефіциту вологи стає все гострішою.

До суттєвих недоліків оранки можна віднести:

???? Втрату родючого шару ґрунту та зниження % гумусу, особливо відчутно це на схилах, адже там ерозія відбувається швидше;

???? Утворення переущільнення ґрунту та плужної підошви, що значно знижує потенціал врожайності культур;

???? При багаторічній оранці та ущільненні ґрунту волога перестає потрапляти в нижні шари ґрунту, а весною на полях стоять «блюдця» з води;

???? Одним із важливих питань є накопичення та збереження вологи в проміжок часу осінь-зима. Перевірено, що обробіток ґрунту на відстань 30 см краще розпушує його й це сприяє кращому вбиранню та утриманню вологи. Рештки рослин, що залишаються на поверхні ґрунту, зупиняють випаровування. Ці рештки так само змішуються з верхнім шаром ґрунту (до 15 см), і в такий спосіб утворюється багатий на органіку шар. Це є ще одним плюсом застосування глибокорозпушувачів. Здатність цих агрегатів розпушувати ґрунт без вивертання шара землі дає гарні умови для стабільної життєдіяльності мікроорганізмів, які там уже є, не руйнує ущільнень та робить так, щоб в ґрунт краще потрапляли кисень і волога. Ще один важливий чинник, який сприяє ліпшому живленню рослин, — це те, що в ґрунті лишається чимало живих мікроорганізмів, що ліквідують патогени та роблять недоступні форми корисних елементів масовими.

Попит на глибокорозпушувачі за останні роки значно виріс. Вибрати для себе певного помічника стало складніше. Виділяють один із найефективніших агрегатів для глибокого розпушування TERRALAND чеської компанії BEDNAR. Цей агрегат відрізняється високою якістю та вигідною ціною, а також тим, що обробляє ґрунт краще за плуг.

Висока якість — помірна ціна

Використання надійних матеріалів під час виготовлення агрегатів та продуманість конструкції є одними з головних властивостей глибокорозпушувачів TERRALAND від компанії BEDNAR. Рама агрегату зроблена з високоміцної сталі ALFORM, що набагато міцніша, ніж інші види сталі. Великим плюсом є те, що за потреби клієнт може змінювати число встановлених на агрегаті робочих органів. Тобто конструктори глибокорозпушувача TERRALAND передбачили можливість зміни п’ятилапового агрегату на семилаповий чи навпаки.

Компанія має моделі глибокорозпушувачів під трактори різної потужності, цим самим забезпечуючи потреби кожного аграрія. Зараз це 22 моделі агрегатів з робочою шириною від 3 до 6,4 метри, які працюють із тракторами потужністю від 150 до 620 к. с. У додаток є лінійка агрегатів для смугового ґрунтообробітку. У сумі для виконання робіт глибокого розпушування виробник може запропонувати приблизно 26 різноманітних агрегатів та їх видозмін.

У лінійці компанії є класичні навісні глибокорозпушувачі:

TN-M — менші глибокорозпушувачі (менший кліренс агрегату, простіша рама), яка дозволяють обробляти ґрунт на глибину до 55 сантиметрів;

TN-D — потужніші агрегати з максимальною глибиною роботи до 65 сантиметрів: на кожну стійку — два ребра жорсткості.

Крайнім досягненням конструкторів є агрегат TERRALAND TN_PROFI. Перевагою є те, що машина доповнена двома рядами самоочисних Cutter-дисків. Завдяки цим дискам уже після першого проходу агрегату здобувається гарна структура ґрунту для висіву.

Великою перевагою є те, що ці агрегати відзначаються малою витратою пального порівняно з аналогічними моделями конкурентів. Це заслуга виняткової конструкції робочої стійки. Робоча стійка TERRALAND має три кути атаки для скорочення витрат пального. Перший кут руйнує плужну підошву, другий і третій — добротно змішує ґрунт.

BEDNAR Terraland TN 3000 HM5R

Компанія пропонує стійки двох типів: Active-Mix, що інтенсивно рихлить ґрунт та змішує рослинні залишки, а також Zero-Mix, що забезпечує порушення ущільнених шарів та аерацію ґрунтового профілю, але без активного перемішування. Останньою розробкою компанії зі збільшення ресурсу робочих органів є крила й долота серії LONG-LIFE, що забезпечують напрацювання більше 3 тис. га.

Контроль глибини обробки ґрунту відбувається за допомогою опорних котків, положення яких можна змінити гідравлічною системою, що дозволяє швидко та легко задавати робочі показники.

На всій техніці компанії встановлений подвійний шпоровий коток, який гарантує відмінне подрібнення та ущільнення. Особливістю прикочуючих котків є застосування самоцентруючих підшипників, що не вимагають обслуговування. А це зі свого боку забезпечує довготривалість роботи агрегату.

tn-3000-hd7r_cz-2020_stolany-pasivni-dlata_r205462

Компанія BEDNAR постійно шукає шляхи підвищення ефективності роботи сільгосптехніки та вдосконалює існуючі технічні рішення. Передусім варто зазначити про можливість установки бокових заслонів глибокорозпушувачів, які направляють грудку під коток, де вона роздрібнюється, або ж бокові додаткові котки, з допомогою яких також можна подрібнити грудки.

???????? Система для внесення мінеральних добрив на потрібну глибину під час виконання основного обробітку ґрунту також дуже популярна серед аграріїв.

З огляду на великий досвід виробництва сільськогосподарської техніки, враховуючи реальні вимоги аграріїв, компанія BEDNAR має в лінійці своєї продукції цілу низку виняткових рішень, до яких і належить системи для внесення мінеральних добрив, зокрема причіпні бункери FERTI-CART чи COMBO SYSTEM.

Такі комплекси дуже цікаві для агровиробників, тому що з бункером можуть агрегатуватися не тільки глибокорозпушувачі, а і інша грунтообробна техніка чи сівалки.

Читайте також: Механічна обробка міжрядь знищує до 90% бур’янів і покращує умови життєдіяльності культурних рослин.



Перегляди: 92
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: