ВАЖЛИВО

Через зміни клімату в Україні побільшало змій, які мігрують у міста

17.06.2020 14:02
822042020_mmm

В Україні внаслідок потепління клімату різко зросла кількість змій навіть у великих населенних пунктах. Так, побільшало змій на Слобожанщині, повідомляє кореспондент agronews.ua з Харківської області.

У райцентрах Харківщини місцеві жителі в останні роки все частіше знаходять змій на своїх городах. Переважно це вужі, але побільшало випадків, коли на городах та садибах оселяються гадюки.

Небажані гості стають проблемою не лише для слобожан. Так, у Тернополі в парку «Топільче» 16 червня 2020 року бачили кількох змій. Про це дізнались і в КП «Об’єднання парків культури і відпочинку».

Там сказали, що на цей час до них ніхто зі скаргами про змій не звертався. Також начальник структури Микола Лесів зазначив, що поки спеціалістів, які б ловили плазунів, немає. Проте, вийшли із ситуації та звернулись в управління ДСНС, пише Терен.

Активізацію змій саме у цю пору року пояснює доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри загальної біології ТНПУ ім. В. Гнатюка Василь Грубінко. Чоловік каже, що їх розмноженню сприяє висока вологість, опади та тепло.

“Популяція змій у нашій області росте останніх 5-7 років. По-перше, зими були теплі, по-друге – зменшення кількості хімічних препаратів на полях, а також є корми – достатньо жуків, гризунів. А зміям головне, щоб було тепло і було що їсти”, – розповідає науковець.

Тож науковці радять під час прогулянок на природі, особливо зарослими травою галявинами та прибережними територіями, бути уважними. Зазвичай, змії відчувають звук кроків людини ще здалеку й відповзають самі, але інколи змія може причаїтися.

У разі нападу та укусу гадюки варто як можна скоріше викликати швидку та доставити потерпілого до медичного закладу.


Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: