НОВИНИ

Борги ОПЗ перевищили 10 млрд грн

01.07.2020 08:32
6889ebc-a37e388-opz

Сумарно борги Одеського припортового заводу досягають 10,3 млрд грн. Основні кредитори ОПЗ – це НАК «Нафтогаз» (2,2 млрд грн) і холдинг «Ostchem» (близько 250 млн дол). Про це повідомив генеральний директор і керуючий партнер компанії “Агро Газ Трейдинг” Олександр Горбуненко, пише agronews.ua.

Так, на думку Олександра Горбуненко, існує три ключових бар’єру для приватизації Одеського припортового заводу:

“По-перше, процес приватизації надмірно політизується. Намагаючись сподобатися виборцям, політики з року в рік дають публічні обіцянки продати завод за один або навіть два мільярди доларів, тим самим змушуючи Фонд держмайна невиправдано завищувати стартову ціну на аукціоні.

По-друге, відбір учасників торгів був недостатньо прозорий, а його результати виявилися в прямій залежності від суб’єктивної думки перших осіб держави. Причому настільки, що в 2009 році уряд, який сам і встановлював правила приватизації ОПЗ, де-факто змушений був відправити їх на доопрацювання.

По-третє, величезної шкоди інвестиційній привабливості ОПЗ завдає його складне фінансове становище і накопичені за останні роки борги. Сумарно вони досягають 10,3 млрд грн. Основні кредитори ОПЗ – це НАК «Нафтогаз» (2,2 млрд грн) і холдинг «Ostchem» (близько 250 млн дол.) “, вважає фахівець.

Будівництво заводів, подібних Одеському припортовому, “з нуля” сьогодні обходиться зарубіжним інвесторам в 250-400 млн доларів, зазначає Олександр Горбуненко. Одночасно з цим при формуванні стартової ціни приватизаційного аукціону слід враховувати наявні боргові зобов’язання ОПЗ.

«Необхідно приватизувати ОПЗ так, щоб від цього виграли три сторони: і держава, і підприємство з його трудовим колективом, і інвестор», – підкреслює глава АГТ.

Нагадаємо, в Україні розпочато промислове вирощування мигдалю.


Перегляди: 3
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: