НОВИНИ

Болгарія наполягає на обмеженні імпорту українського зерна до ЄС

24.01.2024 08:06
original

Болгарія наполягає на запровадженні тарифів та квот на імпорт українського зерна до Європейського Союзу і пояснює свою вимогу “суттєвими” стражданнями місцевих фермерів після зняття обмежень на торгівлю українською продукцією.

“Збільшення експорту з України викликає серйозне занепокоєння у виробників, оскільки вони не в змозі конкурувати з цінами на українську продукцію”, – пояснюється у відповіді Мінсільгоспу Болгарії на запит видання Euractiv.

У відомстві уточнили, що Болгарія має суттєві потужності з виробництва рафінованої та нерафінованої соняшникової олії, а також біодизельного палива. Болгарські виробники у цих секторах є одними з найбільших у ЄС. Водночас Болгарія не виробляє достатньо соняшникового насіння для своїх потужностей і сильно залежить від імпорту з України.

Введення мит на українське насіння соняшнику та ріпаку ускладнить продаж болгарської продукції на світовому ринку. Коли торік набула чинності заборона імпорту українського зерна, деякі виробничі потужності були закриті, пояснили в Мінсільгоспі Болгарії.

Говорячи про якість українського зерна, у міністерстві розповіли, що у 2023 році болгарські органи охорони здоров’я перевірили його та констатували, що воно є повністю безпечним. Крім того, насіння соняшнику з України має більш високий середній вміст олії, ніж болгарське насіння.

Щоб задовольнити болгарських виробників зерна та олії, а також тваринників, які покладаються на дешевий імпорт, болгарський уряд запропонував Європейській Комісії встановити “імпортні квоти” на безмитний імпорт. У разі їх перевищення Мінсільгосп Болгарії наполягає на сплаті мит на українську продукцію.

У Болгарії переконані, що максимальні обсяги української агропродукції мають “відповідати ринковій логіці та переробним потужностям, а також забезпечувати більшу ясність та впевненість як для виробників, так і для переробників”.

Водночас, Міністерство сільського господарства Болгарії попереджає, що нинішня ситуація може призвести до спаду внутрішнього виробництва, що “може вплинути на продовольчу безпеку країни в довгостроковій перспективі”.

Болгарський уряд упевнений, що Єврокомісія має вжити заходів для захисту ринків сусідніх з Україною держав-членів ЄС, щоб дозволити їм використати свій експортний потенціал. Одним із таких заходів може стати запровадження тарифних квот на найбільш чутливу сільськогосподарську продукцію.

“Для продуктів, для яких повторне запровадження тарифних квот неможливе, слід знайти інше вирішення проблеми збільшення імпорту з України”, – резюмували у болгарському аграрному відомстві.

Як повідомлялося раніше, дія режиму безмитної торгівлі України з ЄС, запровадженого у 2022 році (і чинного до червня 2024 року), в умовах переорієнтації значної частини українського агроекспорту на Європу призвела до осідання дешевого продовольства з України у сусідніх країнах: Угорщині, Словаччині, Польщі, Болгарії та Румунії.

Це викликало протести місцевих селян.

Під тиском цих країн Єврокомісія у травні 2023 року була змушена вжити спецзаходів, заборонивши імпорт у ці держави українського продовольства. Після того, як у середині вересня заборона перестала діяти Угорщина, Словаччина та Польща всупереч волі Єврокомісії ввели заборонні заходи на національному рівні. 



Перегляди: 58
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: