НОВИНИ

АМКУ підозрює ще одного виробника цукру у змові з метою завищення цін

02.11.2021 17:04
e04ac9e7110093144e8a4b4668ace32e_w1920

Антимонопольний комітет України (АМКУ) може додати ще одного виробника цукру відповідачем у справі про антиконкурентні узгоджені дії на ринку первинної реалізації цукру у 2020 році, розслідування якої проти групи компаній “Астарта” та ТОВ “Радехівський цукор” регулятор розпочав 5 квітня поточного року. Про це повідомила голова відомства Ольга Піщанська під час наради комітету з питань економічного розвитку щодо ситуації на ринку цукру в Україні. Повідомляє biz.censor.net, пише agronews.ua.

“Під час розслідування цієї справи нами виявлений ще один суб’єкт господарювання, який діяв схоже, ми зараз досліджуємо його дії, і в разі виявлення додаткових обставин він буде доданий як відповідач у цій справі”, – заявила Піщанська.

Піщанська не стала називати компанію-порушника та інші деталі розслідування.

Голова АМКУ нагадала, що її відомство кілька місяців досліджувало ситуацію на українському ринку цукру, перш ніж розпочало розслідування проти “Астарти” та “Радехівського цукру”, які сукупно займають 40% на ринку українського бурякового цукру та протягом вересня-листопада 2020 року схожим чином підвищували оптово-відпускні ціни на цукор (загалом на 48%).

За даними Піщанської, АМКУ розглядав обґрунтованість аргументів виробників для підвищення цін на цукор, що розпочався у вересні 2020 року, таких як зниження врожайності цукрових буряків та його цукристості минулого сезону, а також скорочення посівних площ під цією культурою в Україні.

Держрегулятор встановив, що сукупний вплив цих факторів не відповідав встановленому виробниками цукру рівню цін на даний продукт, і не виявив об’єктивних причин для підвищення цін.

Як повідомлялося, АМКУ у квітні 2021 року заявив, що не вбачає об’єктивних причин для зростання цін на цукор, оскільки в Україні в той період часу не спостерігалося дефіциту цукру, внаслідок чого розпочав розслідування проти “Астарти” та “Радехівського цукру” за ознаками антиконкурентних узгоджених процесів над ринком первинної реалізації цукру.

Відомство уточнило, що його виробництво в Україні в 2020 році скоротилося на 22,3% порівняно з 2019 роком, врожайність цукрових буряків знизилася на 7,8%, його цукристість – на 1,7%, посівні площі під ними зменшилися на 2,7%.

“Астарта” – найбільший виробник цукру в країні, вертикально інтегрований агропромисловий холдинг, який провадить діяльність у восьми областях України. До його складу входять шість цукрових заводів, агрогосподарства із земельним банком 220 тис. га та молочні ферми з 25 тис. голів ВРХ, сім елеваторів, біогазовий комплекс та завод з переробки сої у Полтавській області (ТОВ “Глобинський переробний завод”).

ТОВ “Радехівський цукор” – один з найбільших виробників цукрових буряків в Україні з виробничими потужностями у Радехові (Львівська область), Чорткові, Хоросткові, Козові та Збаражі (усі – Тернопільська область).

За даними на сайті компанії, “Радехівський цукор” входить до групи компаній Pfeifer & Langen Investments (Польща), яка крім українського активу володіє п’ятьма цукровими заводами в Німеччині, частками в підприємствах у Польщі, Румунії, Італії, Угорщині, Словенії та Чехії. Кінцевим бенефіціаром ТОВ є Володимир Матковський.



Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: