В Україні пшенично-амарантовий хліб ще не доступний масовому споживачеві через відсутність зацікавленості потужних виробників хлібобулочних виробів, хоча вартість амарантового борошна (з макухи) від 14 грн/кг. Про це повідомив голова Громадської організації “Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції” Олександр Дуда на своїй сторінці у Фейсбук, пише agronews.ua.
В світі активно зростає попит на амарантове борошно, в тому числі і через його властивість додавати терміну зберігання та об’ємного виходу кінцевому продукту, йдеться у повідомленні.
“З вівторка в мене знаходиться пшенично-амарантовий буханець. І не втратив ані смаку, ані свіжості. Немає жодних ознак появи плісняви. Зберігається в кімнатних умовах”, – написав Олександр Дуда.
Цього року приморозки змусили фермерів пересівати озиму пшеницю, й аграрії з Одеської, Миколаївської, Запорізької та Херсонської областей почали запитувати про амарант як елемент сівозміни.
“Гадаю, що господарства центру України невдовзі стануть основними виробниками амаранту”, – вважає фахівець.
Середня врожайність амаранту становить близько 2 т/га, однак цей показник не є найвищою врожайністю цієї культури. Потенціал сортів розрахований на 4 т насіння з гектара. В Україні щорічно засівають амарантом від 3,6 тис. га до 2 тис. га в залежності від погодних умов.