НОВИНИ

Аквапоніка – нове дихання для аграріїв Півдня

29.03.2019 12:37

Для України поняття аквапоніка – не дивина. Деякі українські господарства вже давно і досить успішно вирощують рибу і овочі за допомогою аквапоніки. Фермерам посушливого Півдня аквапоніка допоможе помітно збільшити урожай, стверджують вчені. Наскільки справедливі такі слова спробували розібратися журналісти Аgronews.

Аквапоніка – це поєднанням аквакультури, практики вирощування риби  і гідропоніки, яка займається розведенням рослин у воді без ґрунту.

Вчені вважають, що свій початок аквапоніка отримала в Азії. Місцеві фермери, вирощуючи рис, з подивом виявили, що на тих полях, куди після затоплення запускали рибу, врожаї помітно збільшувалися. Все виявилося просто – відходи життєдіяльності риб давали рису додаткове джерело живлення.

Для регіонів з обмеженими запасами води, до яких відноситься і Південь України, інноваційні підходи до вирощування продовольства надзвичайно важливі.

У аквапоніці вода має подвійне призначення – для проживання риб і для вирощування сільськогосподарських культур, дозволяючи отримувати одразу два продукти. І це не єдина перевага: відходи життєдіяльності риб підживлюють воду, яка зрошує рослини, а рослини очищають воду для риби.

Однак вода – це не єдина проблема, існує також дефіцит якісного ґрунту. Інтегровані агроакваферми пропонують рішення для отримання овочів та інших продуктів на несприятливих або непридатних землях.

Саме такі інтегровані агроакваферми поєднують нові технології і передові прийоми для зменшення “водного сліду” від сільського господарства і для раціонального і ефективного використання природних ресурсів.

Завдяки новій технології деякі інтегровані фермерські господарства можуть скоротити споживання води на 90% в порівнянні з традиційним сільським господарством. Детальніше про це йдеться в одному з матеріалів порталу Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй.

 

Деякі інтегровані агроакваферми творять чудеса. “Побачити вирощування креветок посеред пустелі в Алжирі – як в космосі побувати”, – говорить Пола Антон, фахівець ФАО з рибальства.

“ФАО стала одним з перших установ ООН, які зайнялися аквакультурою в пустелі і аридних землях і вивчили найбільш підходящі вирішення проблем нестачі води, деградації ґрунтів і продовольчої безпеки (наприклад, інтегровані агроакваферми і аквапоніка). ФАО пишається тим, що організацію розглядають як таку, що має необхідний досвід для такого роду заходів втручання”, – розповів Валеріо Креспі, фахівець ФАО з рибальства і аквакультурі.

Хоч методика одне, але на кожній новій фермі застосовуються свої, адаптовані під кожен регіон системи.


Перегляди: 2
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: