ВАЖЛИВО

Аграрний сектор України хронічно недофінансується

29.09.2020 07:01
1200208-zavdyaki-pidtrimtsi-uryadu-molodiy-fermer-do-35-rokiv-mozhe-otrimati-do-40-tis-grn---viktor-sheremeta

Аграрний сектор України хронічно недофінансується, при тому, що ринок кредитування в Україні значно відстає від рівня тієї ж Европи, – таку думку висловили експерти аграрного ринку під час пресконференції, присвяченій проблемам зернового ринку, яка відбулася 28 вересня 2020 року у Києві. Про це повідомляє agronews.ua.

В Україні склалася унікальна ситуація з фінансуванням аграрного сектору. Так, у сільському господарстві найменша кількість кредитів, які не обслуговуються. У той же час українські аграрії найменше кредитуються.

Як ця проблема вирішувалася? Вона вирішувалася у значній мірі внаслідок того, що аграрії отримували фінансування від агротрейдерів, різноманітних технологічних компаній, зокрема, поставників міндобрив, насіння, засобів захисту рослин тощо. Тож ми усі усвідомлюємо, що наші поставники та суміжники – це суттєва допомога агросектору у його розвитку, – пролунало на пресконференції.

Тож на сьогодні склалася система форвардних контрактів або аграрних розписок, коли аграрії кредитуються під майбутній врожай. Інколи такі умови кредитування навіть кращі, ніж умови банків, – зазначив, зокрема, Роман Сластьон, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу.

Цьогоріч частина аграріїв, через фактичну відсутність врожаю, не можуть фізично виконати форвардні контракти. Але є частина аграріїв, які відмовляються виконувати контракти, хоча втрати врожаю немає, повідомив Микола Горбачьов, президент Української зернової асоціації.

“Це може закінчитися тим, що зерно буде витрибуване через судову систему. Це потягне також штрафи за зрив контрактів. І програємо ми усі, як країна. І у підсумку, Україну можуть припинити кредитувати. Тож потрібно попередити такий розвиток подій. І аграрії з зернотрейдерами повинні домовитися: на яких умовах можуть бути реструктуризовані їх зобов’язання, щоб це не заважало фермерам розвиватися. Головне – вивести ситуацію в керовану площину, при якій виграють усі”, – вважають експерти.


Перегляди: 5
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: