НОВИНИ

Аграрні асоціації та МЕРТ обговорять, як не допустити дефолту фермерських господарств через посуху

23.10.2020 12:58
92-549a6562bf2bbfda0927a8d05fc7e707

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства планує провести нараду з представниками аграрних асоціацій щодо проблем з невиконанням форвардних контрактів. Про це повідомляє пресслужба міністерства, пише agronews.ua.

Під час наради планується обговорити питання щодо ситуації на зерновому ринку, проблеми виконання аграріями зобов’язань за форвардними контрактами внаслідок несприятливих погодних умов і необхідності напрацювання механізму прискореного отримання документального підтвердження форс-мажорних обставин.

Раніше аграрії звернулися до МЕРТ з пропозицією провести зустріч з профільним міністром для вирішення проблемної ситуації на ринку зерна в зв’язку з посухою в південних регіонах України .

Частково аграрії вже почали долати проблеми самотужки. Так, фермери Кілійського району Одещини отримали перші 125 тонн зерна на посівну від Всеукраїнського Конгресу Фермерів (ВКФ). Це та допомога, яку зібрали своїми силами учасники Конгресу. 

Голова ВКФ, Іван Слободяник наголошує: «Поки влада обіцяє допомогти, вносячи правки в бюджет, плануючи кошторис наступного року, граючись зі змінами резервного фонду тощо, ми вирішили не просто чекати, а ще й допомагати один одному».

Ці 125 тонн насіннєвого матеріалу – лише перша частина допомоги від ВКФ. Анатолій Гайворонський, учасник  Конгресу фермерів з  Дніпропетровської області говорить: «Ми повинні один одному, простягати руку допомоги. Тільки разом ми – сила, тільки разом подолаємо негаразди».

Але цим проблеми не обмежуються. Деякі агровиробників на тлі низького врожаю можуть зірвати раніше укладені форвардні контракти на поставку зерна.

В Українській зерновій асоціаціїї зазначили, що в разі дефолтів виробників за форвардними контрактами, міжнародні компанії уріжуть ліміти фінансування українського зернового ринку за форвардними контрактами на наступний рік і скоротять обсяги торгівлі з потенційно ризикованої країни. За оцінками асоціації, це близько 11-12 млрд доларів на рік.


Перегляди: 1
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: