ВАЖЛИВО

AgroMarketUUB – персональний помічник для аграрного ринку з прицілом на українську біржу

13.03.2023 13:07
аа

Як життєві складнощі змушують людину активізуватися, перевершувати самого себе заради їх подолання, так і український аграрний ринок в настільки складний період прагне до розвитку та покращення. Після початку повномасштабного вторгнення минув вже рік. За цей час учасники аграрного ринку зіткнулися з великою кількістю труднощів, проблем. Поряд із питаннями, як посіяти та зібрати врожай, постала ще більш складна задача – як потім реалізувати зібраний врожай? Адже після руйнування традиційних ланцюжків постачання та втрати напрацьованих роками контактів наразі однією із ключових проблем став саме пошук покупців, постачальників, перевізників тощо. І не просто пошук, а швидкий, і не просто нових партнерів, а порядних та доброчесних.

Для вирішення цієї проблеми та низки інших Українська універсальна біржа розробила та вже презентувала чат-бот AgroMarketUUB. Про його переваги та можливості АПК-Інформ розповів Сергій Гладкий, директор ТОВ «Українська універсальна біржа», пише agronews.ua.

– Пане Сергію, для початку розкажіть, що саме являє собою чат-бот AgroMarketUUB? Які можливості він надає користувачеві?

– AgroMarketUUB – це бот у застосунку Телеграм, який доступний для кожного, у кого є смартфон. Фактично, це персональний помічник для всіх, хто працює на аграрному ринку. З ним ви можете купити або продати аграрну продукцію, отримати інформацію про поточні ціни та зміни, які сталися протягом тижня чи місяця. Крім цього надається доступ до аналітичних оглядів, а також багато іншої корисної інформацію (зокрема про логістику, зберігання та експорт).

– Яка мета цього проєкту для Української універсальної біржі?

– З одного боку, ми створили простий, зручний та безкоштовний інструмент для наших аграріїв та й загалом усіх, хто так чи інакше дотичний до аграрного ринку, а з іншого – AgroMarketUUB – це ще один проєкт Української універсальної біржі з прицілом на майбутній біржовий ринок.

Біржа працює вже 25 років, у нашому портфелі є торгівля практично всіма групами біржових товарів, які присутні на українському ринку. Ми є акредитованим електронним майданчиком системи «ProZorro.Продажі» за всіма напрямками діяльності, зокрема і з продажу земель сільськогосподарського призначення.

Нас представляє 15 філій та представництв по всій країні. Тож ми знаємось на тому, що робимо.

– Чи є у вас успішні схожі проєкти чат-боти, чи агробот AgroMarketUUB – це ваш перший?

– Так, у нас є досвід роботи зі схожими проєктами. Набагато раніше ми створили боти у Телеграм та Вайбер для зручної роботи на нашому майданчику в системі Прозорро.Продажі. Ці боти дозволяють підписатися на цікаві аукціони з нерухомості, автомобілів, малої приватизації і т.п. за потрібним регіоном чи іншими критеріями. Коли такий аукціон з’являється в системі, то бот одразу повідомляє про це.

Також ми створили «Земельний бот» у цих же месенджерах. Він дозволяє підписатися на аукціони з оренди та продажу земельних ділянок. Серед критеріїв можна вказати площу, регіон та навіть потрібний кадастровий номер і організатора аукціону. Завдяки цим ботам користувачу не потрібно кожного дня перевіряти на майданчику, чи з’явився потрібний аукціон. Повідомлення надійде в месенджер, коли оголосять аукціон. Таким чином це значно економить час наших клієнтів та виключає можливість пропустити потрібний аукціон.

Також у нас є Timber_uub_bot – це бот для можливості оперативного інформування учасників про торги необробленою деревиною та пиломатеріалами, які заплановані Українською універсальною біржою.

Зараз ці боти мають більше десятків тисяч користувачів по всій Україні. Тож маємо такі ж амбітні плани щодо нашого агроботу AgroMarketUUB.

– Що надихнуло на створення даного інструменту? У чому вбачаєте його необхідність?

– На аграрному ринку України представлено багато ресурсів, де купують та продають продукцію сільського господарства. Переважно це групи у месенджерах та дошки оголошень. При цьому доводиться докласти неабияких зусиль, щоб знайти щось дійсно відповідне потребам та запитам учасників ринку. Я вже не говорю про те, скільки зусиль потрібно, аби довести хоча б одну пропозицію до реальної угоди.

Разом з тим, є чудовий інструмент – біржа, де на одному майданчику можна знайти та оцінити фактично увесь попит та пропозицію. Саме біржовими механізмами користуються усі прогресивні країни світу, які створюють вплив на регіональну та материкову економіку у певній галузі.

У свою чергу, оскільки в Україні ще не існує як такого агарного біржового ринку – ми створили, з одного боку, звичний для всіх інструмент у вигляді «Ринку в смартфоні», а з іншого боку – поступово інтегруємо у AgroMarketUUB інструменти, які доступні на біржових платформах.

– Тобто Ваша амбітна заява в контексті попередніх розмов про те, що Україні потрібен аграрний біржовий ринок, зараз знайшла практичне відображення?

– Саме так. Це наша велика та амбітна ціль – створити біржу з продажу аграрної продукції в Україні, де буде необхідна інфраструктура, можливості та гарантії.

«Наша велика та амбітна ціль – створити біржу з продажу аграрної продукції в Україні, де буде необхідна інфраструктура, можливості та гарантії»

Наразі біржова торгівля дозволяє якомога ефективніше регулювати ризики. Контракт, укладений поза біржею, може бути не виконаний. Для учасників це позов, суд, виконавча служба і купа згаяного часу. Контракт, укладений на біржі, виконується під її контролем. Тож у такої угоди немає іншого варіанту, крім виконання.

Біржа – це прозоре ціноутворення. Можна скільки завгодно фантазувати про ціну, але у всьому світі та навіть у нашій країні за базу для своїх операцій та бізнесових прогнозів беруть саме біржову ціну. Але, на жаль, поки що закордонну, а не вітчизняну.

Вважаю, що біржа – це наступна сходинка еволюції ринку, де існують усі складові, необхідні для розвитку ідеальної конкуренції, а рівень цін відповідатиме прогнозам кожного учасника.

– Як формуються ціни заявок?

– Ми не втручаємось у відносини користувачів та укладання договорів між ними. Ціна, вказана у заявці, є актуальною та цілком може вважатися попитом чи пропозицією за відповідним базисом поставки.

Разом із тим, ми постійно здійснюємо моніторинг стану ринку через заявки в боті та пропозиції трейдерів. Наш внутрішній аналітичний блок дозволяє виявити будь-які відхилення ціни понад норму. Тоді наш контакт-центр зв’язується з користувачем, повідомляє про суттєве відхилення від ринкових цін та пропонує врахувати відповідну інформацію під час зміни своєї заявки.

До того ж, якщо ви не знаєте, яка ринкова ціна на ваш товар чи скільки потрібно виділити в бюджеті коштів на закупівлю – наш аналітичний блок і розділ «Ціни» мають усі відповіді.

– За таких умов «невтручання», чи мають користувачі агроботу гарантії безпеки?

– Ми реалізували можливість онлайн-діалогу між конкретним користувачем та нашим адміністратором, за допомогою якого приймаємо звернення в режимі реального часу.

У разі наявності скарги на зустрічну пропозицію наші адміністратори відпрацьовують відповідний кейс і приймають колегіальне рішення щодо її обґрунтованості. Якщо скаргу підтверджено – така заявка блокується. Якщо такі порушення системні або виявлено недобросовісну поведінку користувача – така особа заблокується.

Крім цього, ми вже працюємо над окремими інструментами гарантування виконання угод, які укладені на AgroMarketUUB, аби надати нашим користувачам ще більше безпеки та гарантій під час використання боту.

«Ми вже працюємо над окремими інструментами гарантування виконання угод, які укладені на AgroMarketUUB, аби надати нашим користувачам ще більше безпеки та гарантій під час використання боту»

– На ринку вже є схожі пропозиції конкурентів. Чим принципово відрізняється ваш продукт та які його конкурентні переваги?

– Ну, по-перше, пропозиції конкурентів схожі лише в можливості подати заявку на купівлю чи продаж. І на цьому схожість закінчується.

По-друге, ми не заробляємо на своєму продукті і саме тому він безкоштовний.

По-третє, сервісами. Інформація про ціни в режимі реального часу. Потужний аналітичний блок та купа корисної інформації. Наприклад, мапа елеваторів та можливість знайти потрібний пункт зберігання, а також інформація про логістику. До речі, саме через наш майданчик Прозорро.Продажі можна замовити вагони. Спостереження за ціноутворенням та нагляд за добросовісною конкуренцією. Наш контакт-центр – це фахове живе спілкування і оперативна комунікація.

І на останок, ми – ліцензована регулятором біржа. І саме тому ми знаємо ціну правилам.

– Ми з колегами вже користувалися чат-ботом AgroMarketUUB і знаємо про наявність контакт-центру. З якими питаннями можуть допомогти його співробітники?

– Співробітники контакт-центру можуть допомогти користувачам AgroMarketUUB зі всіма питаннями, що стосуються роботи агроботу. Наприклад, як ним користуватися, як подати заявку, як дізнатися ціну та навіть як читати аналітику.

Ви можете дізнатися відповіді на всі питання, зателефонувавши за номером або написавши свій запит безпосередньо через AgroMarketUUB.

Крім того, учасників консультує й наш відділ торгів, який розповість про біржові механізми та торгівлю в цілому або у розрізі конкретних кейсів. Ми завжди відкриті до діалогу.

– Нещодавно в чат-боті з’явився розділ аналітики. У вас власний штат аналітиків чи це аутсорс?

– Наша аналітика розділена на 2 частини. Перша працює повністю в автоматичному режимі – збирає ціни, агрегує їх та порівнює, виявлячи відхилення, а друга – це робота наших штатних аналітиків. Саме вони відслідковують та вивчають ринки, актуальні для них тренди, збирають та аналізують інформацію про логістику, зберігання, фінансування, а також готують свої висновки і огляди.

Додатково ми зібрали цілий пул корисної інформації, зокрема про поточні та майбутні кредитні програми, про експортні операції та набір інших корисних посилань за експортним напрямком, інформацію про логістичні тренди і доступні вагони від залізниці тощо.


– А якщо казати про більш довгострокові плани? Чи планується вихід за межі українського ринку?

– Ні, наразі ми зосереджуємо свої зусилля саме на внутрішньому ринку та будемо й надалі працювати для того, щоб українські аграрії отримали необхідні гарантії виконання контрактів, а також інструменти, які дозволять знайти свого кращого партнера.

Загалом у нас ще багато планів щодо цього біржового проєкту в цілому і AgroMarketUUB зокрема.



Перегляди: 16
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: