НОВИНИ

Названо найкращі строки сівби пізніх ярих культур в Україні

03.04.2020 07:32
поле

Яку культуру після аномальної зими сіяти першою: соняшник чи кукурудзу? Василь Кифорук, технолог-консультант в агрономії «Трипілля Агроконсалт» виклав свою точку зору у Фейсбук, пише agronews.ua.

“Наближається період посіву кукурудзи і соняшника. Як завжди стоїть питання: що посіяти першим? Кожний має свої погляди, проте я хочу нагадати певні фізіологічні особливості та вимоги для оптимального розвитку цих двох агрокультур”, – написав він.

Для кукурудзи допустимі строки посіву починаються при прогріванні грунту від + 7 С, а для соняшнику – від + 5 С, тоді як оптимальна температура росту в обох культур від + 10 С. Обидві культури є слабостійкими до приморозків, – зауважує агроном.

Кукурудза здатна витримувати -2…-3 С, а соняшник до -5 С. Обидві культури сповільнюють темпи проростання при посіві в холодний грунт, але соняшник більше реагує на повільне прогрівання грунту, тож за холодних умов може проростати до 28 днів.

“Але ми завжди забуваємо один важливий фактор: кукурудза, як злакова культура, точку росту тримає в грунті до 4-го листка, тому обмороження завжди приходиться в основному на листки. А соняшник виносить свою точку росту на поверхню. Тому, навіть якщо не видно ознак холодового стресу (на соняшнику дуже повільно і слабо проявляються ознаки стресів у зв’язку з особливістю будови тканин). Це дуже впливає на його подальшу інтенсивність росту.
Тому, якщо зібрати основні характеристики цих двох культур, то для кукурудзи є більш небезпечним холод у грунті, а для соняшнику більш небезпечною буде холодна погода після проростання”, – підсумовує фахівець.

Нагадаємо, строки посіву під час весняної посівної кампанії 2020 року змінилися у всіх областях України.


Перегляди: 0
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: