НОВИНИ

Оприлюднено рентабельність вирощування агрокультур в Україні

27.03.2020 19:02
880eff5-reiting

Як поінформував директор Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” академік НААН Юрій Лупенко, у 2020 році врожай гороху перевищить показник минулого року на 20 % і складе 687,4 тис. тонн. Пише ПроАгро Груп.

Виробництво гречки зросте на 13,3 %- до 96,4 тис. т. Серед продукції зернової групи також прогнозується збільшення врожаю жита – до 355,4 тис. т (+6,7 %), а ярої пшениці – до 696,8 тис. т (+5,3 %). Практично на рівні 2019 року збережеться виробництво рису – 54,5 тис. т, тобто на 0,2 % менше минулого року,

Збільшення врожаю прогнозується по культурах, які торік відновили свою прибутковість, пояснив Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, торік рентабельність виробництва гороху склала 12,2 %, тоді як у 2018 році ця культура була збитковою (рентабельність (-5,4 %). Аналогічна ситуація і по гречці, рентабельність якої минулого року склала 6,5 % проти (-17,2 %) у 2018 році. Рентабельність виробництва жита сягнула у 2019 році рекордних 43,2 % (!) проти (-2,2%) у попередньому році, нагадав експерт.

По решті зернових культур прогнозується зменшення обсягів врожаю. В цілому зменшення виробництва зернових культур прогнозується на рівні 7,7 млн т, що на 10,3 % менше, ніж у 2019 році. Втім, обсяги врожаю – 67,3 млн т – стануть третім результатом за всю історію України і суттєво не вплинуть на насичення внутрішнього ринку, підсумував Юрій Лупенко.


Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: