НОВИНИ

Фермер розповів про прибутковість вирощування в Україні саджанців екзотів

10.03.2020 07:02
6ed1034b736b474b6f15a759ac97c084

Екзотичними рослинами Анатолій Патій з с. Рожни на Київщині почав займатися ще у першій половині 80-х. Колишній інженер не задовольнився простим вирощуванням екзотичних фруктів, а створює сорти українськиї екзотів та розводить саджанці. Експерименти допомогли йому вивести свій власний сорт – лимон Київський. Наразі він працює над створенням першого українського сорту манго. Пише agrostory.

Український сорт лимона – це дерево, яке плодоносить до 4 разів на рік і радує великими плодами вагою до 1,5 кг. Рослина акліматизована в Україні, вона добре почуває себе у зимових садах різних регіонів країни.

Ще одна гордість селекціонера – карликове бананове дерево заввишки до 80 см. Це одне з найменших бананових дерев у світі. Завдяки компактним розмірам його зручно вирощувати не тільки в теплиці, а й у звичайній квартирі. У відповідь на увагу та турботу рослина дарує невеликі солодкі банани розміром до 10 см.

Також у теплиці є багато ананасів з шишками-супліддями вагою до 15 кг. Втім, основна їх цінність не в плодах, а у великій кількості пагонів. Адже основний заробіток агронома полягає саме в продажу саджанців екзотичних рослин. Тому стиглі фрукти власного виробництва – лише приємний бонус, котрим Анатолій Васильович любить пригощати своїх гостей і сусідів.

Вартість одного саджанця зазвичай складає 100 – 200 гривень. Якщо деревцю кілька місяців, цінник піднімається до 1000 гривень. Як зізнається сам Анатолій Васильович, найкраще продаються цитрусові дерева. Основні покупці – власники подібних теплиць, які теж займаються реалізацією рослин. Також часто за саджанцями приїжджають власники зимових садів, які хочуть мати на столі екзотичні фрукти власного виробництва.

• Найдорожчу рослину Анатолій Патій продав у 2010 році. Це було кавове дерево, яке переїхало до нових господарів за 10 000 грн.

Тим, хто бажає зайнятися подібним бізнесом, Анатолій Васильович рекомендує почати з інжиру. В його господарстві є акліматизований сорт, який росте в теплиці без опалення. За словами селекціонера, цей сорт інжиру здатний витримувати мороз до –30°C.

Найпростішими у догляді серед екзотичних фруктів є банан та ананас. Лимон, хоча й користується надзвичайною популярністю, як визнає власник теплиці, досить примхливий і вимагає ретельного догляду.

У далеких країнах фермер знаходить нові фрукти, які намагається привчити до нашого клімату. Наприклад, в даний час Анатолій Патій працює над вирощуванням українського мангового дерева.



Перегляди: 12
Читай нас також у Viber та Telegram, поширюй новину на своїй сторінці:
Поширити: